За дома

Да преобразим старите вази

03.03.2012г. / 10 14ч.
Вергиния Генова
Да преобразим старите вази

Във време на криза е моментът да проявим креативност и да експериментираме. Можем да струпаме на едно място предмети от дома, които не могат вече да се използват, стари са, не ни харесват или просто са ни омръзнали. И да ги преобразим в нещо съвсем различно.

Ако въвлечем и децата в тези наши проекти можем да направим чудесни нови подаръци от използвани неща за бабите.

Моята баба преди все казваше „Не се харчи да купуваш, нищо ми не трябва.“ Или пък когато измислех нещо интересно се радваше „Ка си се жива сетила!“ Та повечето баби не са придирчиви и ще се зарадват на личното творчество, особено ако е на внуците.

И в крайна сметка убеждението на повечето хора загрижени за природата е, че на всяка вещ трябва да се даде втори, че и трети шанс. Както и на хората. Затова кризата, която консуматорите (да си кажем честно) напълно заслужават (лошото е, че повечето от нас си казват – аз не съм от тях, защо да страдам и аз), може да ни направи по-отговорни, по-загрижени и не толкова големи консуматори – купуваме, хвърляме, купуваме...
Конкретната идея е проста. Рециклиране на стари стъклени вази и обновяването им с декупаж. Тази техника може да се използва за обновяване на стари предмети, мебели – всичко от дърво, керамика, стъкло, метал, практически всичко.
Боядисваме старите вази с акрилна боя и след това ги минаваме с лепило C 200. Ако ще правим декупаж с хартия може да боядисаме с какъвто цвят искаме, но ако ще го правим със салфетки, тогава трябва да се придържаме към светлата гама – бяло, светло розово, бледо жълто.
След като вазата е изсъхнала – лепим предварително изрязаните елементи и фиксираме отгоре отново с лепило. Ако използваме салфетки, трябва да вземем само най-горния слой. Става с лепило за декупаж, става и с лепило C 200. Може допълнително да сложим контури, цветове или да лепнем допълнителни елементи. И старата ваза вече е напълно нова. Остава да сложим хубав букет цветя и да я подарим.

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота