Семейство

Въпрос с повишена трудност към родителите

09.03.2012г. / 15 45ч.
Вергиния Генова
Въпрос с повишена трудност към родителите

Ето един въпрос с повишена трудност за родителите, които имат повече от едно дете.

Обичате ли еднакво децата си? Или винаги имате предпочитание към едното – към по-отвореното, към по-оправното, към по-талантливото, към по-послушното, към по-красивото, към по-малкото или пък към по-голямото, към момченцето или към момиченцето? Към кого?

Като попитате родителите ще ви кажат, че обичат децата си еднакво. Ако чуят, че се е случило нещо лошо с едно от децата им ще им се свие сърцето, още преди да са разбрали за кого става дума. Даже се сещам за един разказ, може би и филм, само че нямам спомени чий беше, в който през цялото време се разказваше как един баща – моряк, на далечно плаване, получава известие, докато е още в океана, че една от дъщерите му е умряла. А той има 8 дъщери и първо си помисля за любимата си дъщеря и си казва, че по-малко би страдал, ако е починала еди коя си. Така постепенно преживява смъртта на всяка от дъщерите си, минава през терзанията, че не е бил добър баща и че не знае кой знае колко много за децата си, защото е бил постоянно в морето. Накрая, когато пристига на сушата, вижда от далеч семейството си, брои дъщерите и вижда, че са всички. И тогава чак се разбира, че не е било грешка, че не са предали името на починалата му дъщеря, защото е починала още неродената му дъщеря, а той дори не е знаел, че жена му е отново бременна. Тогава той взема решение да слезе за постоянно на сушата и да обръща повече внимание на жена си и на децата си. Та това беше само вметка, която много точно, според мен, илюстрира този въпрос.

Според проучвания на социолози, въпреки че родителите не си признават, се оказва, че и бащите и майките винаги имат предпочитания към едно от децата си. С едно от децата са по-дълбоко свързани по някаква причина и им е по-мило. Възлагат повече надежди на него и очакват повече.

Естествено, когато са взели решение да имат повече от едно дете е редно да обичат и да се грижат добре за всяко едно от тях, но как да надмогнат себе си и да го направят?

Как успявате вие и имате ли любимец всред децата си? А ако нямате, как успявате да покажете обичта си към всяко едно от тях?

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай