Писна ми

Купувате ли златни яйца от щастливи кокошки?

09.03.2012г. / 16 12ч.
Вергиния Генова
Купувате ли златни яйца от щастливи кокошки?

В българската кулинария яйцата определено са на почит. Яйца се използват почти във всичко: в баници, козунаци, кексове, кремове, сладкиши и ястия. И то по много. За козунак например трябват поне 5 яйца. А какво да правим, когато две яйца струват колкото един хляб. Гледаш, мигаш, мислиш и накрая се оказва, че само преглъщаш.

Дали да ставаш веган, дали да излезеш на мегдан?
Да не говорим за прекрасната българска традиция да се боядисват по много яйца и да се раздават на всеки. Явно българският Великден вече освен без агнета ще се празнува и без яйца.

Сега е моментът да се обменят идеи как да се намали купуването на яйца, защото нервите ни може да са на ластици, но дори да сме безкрайно търпеливи то „Бива, бива, ама курбан от бивол не бива.“
Като се замисля има хора, които си гледат прасе във ваната, кон в апартамента и ми се струва, че къде-къде по-безобидно е да се гледат вместо папагали или канарчета по 3-4 кокошки в апартаментите. Е, може би все пак трябва да има някакъв закон срещу петлите, че гражданите са отвикнали в 5 часа да ги буди проглушителното кукуригууу, но кокошките са сравнително чисти животни. Пък ще са щастливи кокошките. Ще живеят в лукс – теракот, паркет, балатум... все едно от тези трите има в апартаментите.

Единственото неудобство е, че не може да ги научите да акат само на определени места, но пък доказано ли е това – все още никой не е пробвал. Друго си е вместо 2-3 кучета, комшийките ще водят кокошчици на разходка в парка – за свежа тревичка, червейчета... Може да се отвори специална пазарна ниша – на пазара да се пуснат всевъзможни аксесоари за щастливи кокошки – верижки, панделки, гребенчета, кошнички. Да не говорим колко интересни породи кокошки има. Лично аз ще намисля много прекрасни имена, подходящи за кокошки. Навремето имах една с копринено меки бежовки перца – невероятно мила кокошка и досега помня, че се казваше Меги. А когато кокошките се гледат като домашни любимци и са членове на семейството ще бъдат къде-къде по-щастливи – ще им говорите, ще ги насърчавате да снасят и ще ги храните само със здравословни храни.

И когато всеки си гледа поне по една кокошка, много от проблемите ще се решат.
Е, ще има малко дрязги за курешките по балконите, но пък може да се направи стройна схема за почистване. Колко много гълъби пребивават в градовете, какво пречи още малко пернати да се появят. Какво ще кажете? Звучи абсурдно, но няма да се учудя и това да се случи!

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
5 rate up comment 0 rate down comment
Крум ( преди 11 години )
Без петел не става, той прави кокошките щастливи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Стринка ( преди 11 години )
Е, то както е тръгнало кучетата излизат от мода, за домашни любимци вече трябва да си гледаме нещо за хапване - прасенце, кокошчици, зайчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар