Писна ми

Против тютюнопушенето и за здравния министър

13.03.2012г. / 10 35ч.
Аз жената
Против тютюнопушенето и за здравния министър

Представяме ви становището на гражданска инициатива „България без дим“ по повод на проблемите в здравеопазването и исканията за подмяна на здравния министър д-р Стефан Константинов.

Като активни граждани, ангажирани с каузата за възстановяване на забраната за тютюнопушене на обществени места и постигане на ефективно приложение на здравните закони и политики в България, следим с голямо внимание работата на държавните органи в системата на здравеопазването. Виждаме огромните слабости в тази система, които правят достъпа до здравеопазване на българските граждани неадекватен за страна, която претендира да бъде част от европейското семейство от развити демократични общества. Ежедневно се сблъскваме с неефективната, непрозрачна, тромава и корумпирана държавна машина, която често работи срещу здравето и интересите на българските граждани, в полза на всевъзможни икономически апетити за лично обогатяване. Обезпокоени сме и от състоянието на лекарското съсловие, което сякаш все повече губи мотивация за реална промяна на тази недъгава система и гледа да се приспособи към нея.

Промяната на тази система е задължителна, и действително трябва да започне от отгоре. В никакъв случай не сме убедени обаче, че поредната светкавична смяна на министър на здравеопазването, заел поста сравнително отскоро, би решило проблемите като с магическа пръчка. Крайно време е да се сложи край на тази агония, наречена здравна реформа и то не чрез непрекъснати персонални промени, а чрез изработване на ясна стратегия за развитие за период от минимум двадесет години.

Вместо това обаче, в момента се набива на очи единствено неспирното боричкане на различните центрове на законотворческа власт на държавата, в което се коренят и причините за отслабването и парализирането й.

Групи със споделени икономически интереси, чрез подставените си лица в Парламента, коват и променят закони в своя полза и в ущърб на държавата и обществото. Политици и народни представители, които говорят и гласуват от името на финансовите си благодетели, или дори на личните си бизнес и финансови интереси, на практика обслужват монополистите на пазара на медикаменти, по същия начин както обслужиха тютюневите търговци при отмяната на пълната забрана за тютюнопушене през 2010 г.

Ето защо изразяваме загриженост от случващото се в политическия живот и създалата се неяснота относно изключително важния за обществото пост на здравния министър. Исканията за персонални промени, без реални предложения за реформи и без ясна визия, само разколебават общественото доверие в наличието на политическа воля за коренни промени в системите на здравеопазване и държавно управление. С особено безпокойство посрещаме тези искания с оглед все още предстоящото и не докрай сигурно въвеждане на пълна забрана за пушене на закрити обществени места. Намираме за безценна способността на министър Константинов да приоритизира общественото здраве пред лобистките интереси и да открие ръждясалите двери на администрацията за ефективно гражданско участие. Тази способност, доказана от д-р Константинов около предложението на Министерски съвет за възстановяване на забраната за тютюнопушене, е най-ключовото качество, което трябва да се търси и насърчава у всеки министър.

Д-р Стефан Константинов е медицински професионалист и твърд привърженик на така необходимата за общественото здраве забрана на тютюнопушенето. Едно козметично отстраняване на принципен министър облагодетелства тъкмо икономическите кръгове и статуквото. Настояваме за активни реформи на държавната администрация, прекъсване на лобистките вмешателства в действията й, прозрачност и ефективно прилагане на законите в областта на здравеопазването и борбата с тютюнопушенето, с добронамерено участие на всички останали органи на държавата, в т. ч. МВР., общините и гражданите на Република България. Надяваме се, че българското правителство в лицето на министър-председателя, както и Народното събрание, няма за пореден път да жертват цивилизационния избор и принципните реформи в здравеопазването, в полза на неморални и вредни за обществения интерес лобистки интереси.

Вижте още:

Коментирай