Мода

Най-вдъхновяващото бельо за 2012-а

13.03.2012г. / 19 32ч.
Аз жената
Най-вдъхновяващото бельо за 2012-а

Световният лидер при бельото за пети пореден път предизвиква студентите по мода от цял свят да създадат най-вдъхновяващото бельо, да представят и защитят своята творческа концепция в рамките на световния дизайнерски конкурс „Triumph Inspiration Award“.

България, която спечели световния финал през 2010 г. с модела „Морфология“ на Николай Божилов, се включва за четвърти пореден път в конкурса и вече има своите 20 финалисти, които ще се състезават на тазгодишния национален финал през месец април.

При предварителната селекция на участниците на 12.03.2012 г. бяха избрани десет млади творци от Националната Художествена Академия (НХА) и също толкова техни колеги, студенти по мода от Нов Български Университет (НБУ). Авторитетното жури бе в състав: Дора Блек-Хемплер – управител на „Триумф Интернационал София“, проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, проф. Майа Богданова – преподавател по моден дизайн в НХА, г-жа Дора Момекова – преподавател по моден дизайн в НБУ и Мария Георгиева-Савова – главен редактор на списание „ELLE“. Експертите бяха сериозно затруднени в избора на финалистите и най-добрите проекти, както заради големия брой желаещи да се включат, така и поради разнообразието от оригинални творчески идеи.

Финалистите от НХА, избрани да участват в българското издание на конкурса са студенти, специалност „Мода“: Виктория Огнянова, Глория Иванова, Дафна Стоилкова, Евелина Гелина, Елена Златева, Ина Чокова, Мария Ничева, Полина Стоева, Теодора Шуманова, Яна Каприева. От НБУ допуснатите участници в националния финал са студентите по програма „Моден дизайн“: Валентин Апостолов, Десислава Боричева, Деяна Дойчинова, Ирина Александрова, Марина Арсова, Мария Петрова, Мария Попова, Мая Каранешева, Милена Миткова, Петя Зенгин.

През 2012 г. в ежегодния световен дизайнерски конкурс за вдъхновение „Triumph Inspiration Award“ се включват студенти по дизайн от 31 страни. Тазгодишното мото, върху което ще работят младите творци е „Дракони и пеперуди“. Едновременно конкретна и абстрактна, темата предлага свобода за креативна интерпретация и истински полет на въображението в годината на Дракона според китайския календар.
Студентите по моден дизайн от цял свят имат възможност да разработят своите творчески концепции на мотото, а българските финалисти са се вдъхновили от китайската архитектура, символите на ин и ян, крилете като свързващ елемент между дракона и пеперудата, алхимията, танца на дракона и др. Силен акцент при част от проектите на финалистите е поставен и върху атрактивните и иновативни материи.
Критерии, от които се ръководи журито във всяка от страните-участнички, както и членовете на престижното международно жури, са следните: иновативност и креативност при интерпретацията на зададената тема, индивидуалност и уникалност, естетика, качество на дизайна и реализацията, както и самото представяне.
Победителят в националния конкурс ще представи страната ни на световния финал в Шанхай в присъствието на световни знаменитости, като разходите ще се поемат изцяло от Triumph. Той ще получи и възможност за шестседмичен стаж в модно списание. Класираният на второ място ще пътува за Лондон по време на седмицата на модата през месец юни и ще има възможност за четириседмичен стаж в модно списание. Наградата за класирания на трето място е двуседмичен стаж в списанието – медиен партньор.

Моделът, удостоен с първа награда на световния финал, ще се адаптира от дизайнерите на фирмата и ще бъде произведен в лимитирана серия, която ще се продава в избрани магазини на Triumph по цял свят. Световният финалист и тази година ще получи и награда от 15 000 евро, а за класираните на второ и трето място автори на дизайнерски проекти са предвидени съответно по 10 000 и 5 000 евро.

Моделът Les Fleurs du Mal на победителката от световния финал през 2011 г. – Богларка Бодис от Унгария ще бъде адаптиран в мини колекция от четири части и лимитирана серия от нея ще се продава в избрани магазини на марката по цял свят през есента на 2012 г.

Наградата за вдъхновение цели да даде на креативните студенти възможност да се потопят в света на бельото, насърчавайки техния талант и разширявайки уменията им.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Roksana ( преди 11 години )