Козметика и грим

Маслото от шеа – африканската магия за красота

16.03.2012г. / 10 35ч.
Вергиния Генова
Маслото от шеа – африканската магия за красота

Маслото от шеа се извлича от дърво, растящо в Африканската савана. Този вид може да живее и над 300 години и се счита за национално богатство и ценност, защото от ядките му се извлича скъпоценното масло.

Маслото от шеа има голямо приложение както в козметиката, така и в медицината. Най-популярните му приложения са за лекуване на изгаряния, за заздравяване на рани, срещу тъмни петна, екземи, както и за премахване на стрии и бръчки. То притежава почти вълшебни свойства да регенерира и да хидратира, както и да спомага възобновяването на клетките и циркулацията на кръвта. Съдържа витамини A, E, F, има антимикробно и антивъзпалително действие, както е и естествен слънцезащитен фактор № 4, № 6 – малък, но пък напълно достатъчно за пролетта, когато слънцето не прежуря толкова силно. Предпазва ефективно кожата и от вятъра и студа.

Може да го намерите като съставка в различни кремове против бръчки, в лосионите, в масажните масла и в маските за коса. Най-употребявано е обаче в борбата срещу стрии. Когато надебелявате или отслабвате рязко, особено за бременните маслото от шеа е много добър и ценен помощник.

Може да си купите и чисто масло от шеа и сами да си правите у дома маски за лице, тяло или коса. Да не забравя да кажа, че е много добро и срещу пърхот.

Естественият му аромат е леко стипчив, но пък много бързо се изпарява. Нанася се много лесно, попива добре и не запушва порите.

С една дума не ви пречи да си купите едно шишенце масло от шеа, както виждате, може да го използвате почти за всичко и ще се почувствате пролетно освежена и разкрасена.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота