Семейство

3 начина да преборим стреса на тийнейджъра

26.03.2012г. / 19 29ч.
Мария Дуковска
3 начина да преборим стреса на тийнейджъра

Тийнейджърската възраст е особен период за младежите. Време, в което не само порастват физически, но променят мисленето, градят ценностна система и интереси.

Най-чест проблем във възрастта 12-18 години е необходимостта на децата да бъдат чути, да покажат индивидуалността си и да бъдат оценени. И то от техните връстници и приятели.

Освен това, напрежение се появява в училище, в приятелския кръг, както и притеснения относно външния вид (важи и за двата пола!). Стресът в живота на тийнейджърите не е никак в по-малки дози, от тези при нас, възрастните. Като родители на нас се пада „честта“ да наблюдаваме промените в живота на децата си и да им помагаме, дори и когато те не осъзнават, че имат нужда от помощ.

Ето 3 предложения как да разсеете вашия тийнейджър и да му покажете по-ведрата страна на ежедневието:

1. Поощрете го да излезе с приятели на кино.

Повечето пъти родителите се карат и мрънкат на децата си, изисквайки от тях съвършенство и дисциплина. Е, не сме в лагер, така че отпускайте му края от време на време и сами давайте предложение на вашето дете да излезе с приятели, не само през почивните дни. Той/тя със сигурност ще го оцени, дори и да не го признае на глас.

2. Купете му боксова круша и надуйте музиката.

Ако вашият тийнейджър е момче, много подходящ вариант за отпускане на напрежението е да му купите боксова круша за стаята. Нека се „упражнява“ на нея, винаги, когато изпитва гняв (дори и в случаите, когато вие сте обектът на емоциите му). По-добре да отпуска напрежението вкъщи, с няколко удара по крушата, отколкото да се сбие навън с някого.

Ако пък имате дъщеря, предложете й да потанцувате заедно на любимата й музика. Кажете й да избере няколко песни, които обича (най-вероятно Бийонсе или Лейди Гага), увеличете уредбата и потанцувайте заедно. Нека види, че не сте толкова консервативна и можете да се забавлявате.

3. Не се колебайте да потърсите консултация с психолог, ако видите, че детето ви е твърде затворено.

Тази възраст е особено деликатна и много често тийнейджърите се затварят, не контактуват с родителите си. Но ако това е системно и забележите други тревожни симптоми, не се притеснявайте да потърсите консултация с психолог. Той може наистина да помогне да подобрите отношенията си и най-вече да помогне на вашето дете. Да посетите психолог в никакъв случай не означава, че детето ви има психични отклонения, а че вие сте отговорен и загрижен родител.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай