Семейство

Писмо на Йорданка Фандъкова за кампанията „Забавното лятно четене“ 2

03.04.2012г. / 16 46ч.
Аз жената
Писмо на Йорданка Фандъкова за кампанията „Забавното лятно четене“ 2

За втора поредна година започна Забавното лятно четене “, организирано от детския портал Az-deteto.bg. На национална кръгла маса, която се проведе на 30 март, в Столична библиотека се срещнаха и обмениха идеи представители на Министерство на образованието, техни превъзходителства посланиците на Кралство Дания Коре Янсон, на Норвегия Тове Скарстейн, библиотекари от цялата страна, учители, експерти, млади автори, родители, университетски преподаватели, педагози, психолози и неправителствени организации.

Инициативата се проведе под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която не успя да присъства, но изпрати лично писмо:

„Ваши превъзходителства, Уважаеми госпожи и деца,

Четенето в детска възраст е фундаментална потребност, която остава за цял живот. Развиване на желанието за общуване с книгата, формирането на устойчив интерес и любов към четенето в началните класове на училищното образование е изключително важно. В този смисъл ролята на училището, семейната среда и библиотеките е много ценна за мотивирането на децата да упражняват четенето като любима дейност.

Отчитайки тези съществени факти, организаторите на тази прекрасна инициатива „Забавното лятно четене“ – Столична библиотека и Az-deteto.bg успяха да впрегнат неизтощимата детска енергия в едно забавно приключение в света на книгите. В две поредни години тази инициатива кани децата по забавен начин да посегнат към книгата и да споделят емоцията от прочетеното.

Четенето е изключително важно условие за творческото отношение към света и пресъздаване на действителността по неповторим начин чрез създаване на авторски творби. (...)

За всички нас беше удоволствие да научим, че има толкова много българчета – малки автори със свежи идеи и невероятна фантазия. (...)

Искам да ви уверя, че Столична община ще продължава да подкрепя достойни инициативи като „Забавното лятно четене“ и да дава възможности за изява на младите таланти.“

Писмото е публикувано със съкращения.

Прочетете още:

Коментирай