Козметика и грим

Парфюмът с аромат на книга е вече в продажба

30.05.2012г. / 09 02ч.
Аз жената
Парфюмът с аромат на книга е вече в продажба

Парфюмът с аромат на книга „Paper Passion“ – „For Booklovers“ е на пазара от днес – 30 май 2012 г. Такава е информацията на създателя му, германското книгоиздателство Steidl, макар че на всички магазини с анонс за парфюма пише юни-юли.

Помним новината от април 2011 г., че Карл Лагерфелд създава парфюм с аромат на книга, която сътрудниците му в последствие упорито отричаха.

Днес, година по-късно, германският виртуоз на парфюмерийното изкуство Геца Шьон (Geza Schon) най-после създаде аромат, от който ще замирише на интелект. Усилията му да вкара във флакон „хартиената страст“ (както се превежда името на парфюма) се увенчаха с успех и през април 2012 г. ароматът беше представен на дизайнерското изложение в Милано (Milan Design Week 2012).

Геца Шьон (сред чиито клиенти е и Мадона) се справил след 17-тия опит. Цитиран е да изразява проблема си: хартията сама по себе си мирише „промишлено, сухо и мазно“. 43-годишният майстор на ароматите работил упорито в жилището си в берлинския район Кройцберг, докато не получил идеалния книжен мирис, съставен от 13 ингредиента.

Новият парфюм „Paper Passion“ ухае не на цветя и сладости, а на свежо отпечатана хартия. Твърди се, че във финалния акорд на парфюма се чувстват дървесни нотки и възбужда невъзможни за други парфюми асоциации: на детство, на вечер, на ваканция.

Един от първите, който е вдишал „интелектуалните“ нотки, е Карл Лагерфелд. Именно той се е изявил като дизайнер на опаковката. А тя е съвсем „по темата“. Парфюмът е положен в книга с бяла ленена корица. Книжното тяло е от 32 червени страници, в чиято изрязана вътрешност лежи флаконът. Лагерфелд винаги е признавал, че е книжен маниак и обожава да докосва красива хартия и да вдишва уханието й. Известно е изказването му, че мирисът на прясно отпечатана книга е най-хубавият аромат на света.

Участие в парфюма с аромат на книга има и Нобеловият лауреат по литература Гюнтер Грас. Той е автор на кратък текст на първите страници, което прави опаковката на парфюма истинска книга.

Но цялостната концепция за парфюма „Paper Passion“ принадлежи на 61-годишния издател Герхард Щайдл. „Мирисът на свежа книга обсебва почти като наркотик – твърди издателят, сътрудничещ си с Карл Лагерфелд. – Но не исках да създавам експериментален мирис за ароматни свещи, които да горят в книжарници или по време на литературни четения, а съвременен парфюм“. И за целта не спирал да изпраща на самия „изпълнител“ на парфюма – Геца Шьон, множество книги, хартия, мастила и бои – за вдъхновение.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай