Тя, звездата

Илиана и Велина Атанасови: С дантели и мъниста лесно съживяваме старите ни дрехи

04.06.2012г. / 13 36ч.
Мария Дуковска
Илиана и Велина Атанасови: С дантели и мъниста лесно съживяваме старите ни дрехи

Илиана и Велина Атанасови са две прекрасни, млади момичета със собствен блог, посветен на красивите ръчно направени вещи. Те двете създават своя блог „Обичам да правя красиви неща“, който бързо набира популярност в интернет пространството, най-вече заради оригиналните си идеи.

Как да си направиш чудесна лампа от стари телефонни указатели, да прекроиш омалелите и вехти вече дънки в собствен дизайнерски пръстен са само малка част от невероятните им творения.

Представяме ви двете млади дами, които разказват специално за вас тънкостите на своето хоби:

Бихте ли се представили с няколко думи?
Ние сме две момичета, които обичат да създават красота.
И: Аз съм Илиана, на 22 години и уча Маркетинг в Нов български университет. Хобито ми се казва „Обичам да правя красиви неща“ и се помещава както във Фейсбук, така и в блог пространството.
В: Аз съм Велина, на 29 години и работя като Мениджър Корпоративни клиенти във финансова институция. Вярвам, че човек трябва да бъде креативен и изобретателен както в професионалния, така и в личния живот.

Откога се занимавате с вашето хоби, бихте ли ни разказали повече за него? Как ви хрумна да направите блог?
В: Хобито да изработваме красиви неща открих през 2010 г. В един момент останах без работа и тогава осъзнах, че човек много често влиза в едно рутинно ежедневие, свързано с едни и същи задължения, които лимитират фантазията и възможностите му. Реших, че времето през което ще си търся нова работа ще оползотворя в създаване на нещо красиво, нещо, заредено с положителни емоции. Така стартирах с изработка на бижута. Интернет беше моят учител. Малко по малко идеите започваха да се разширяват, започнах да се запознавам с най-различни техники за изработка и украса на всякакви неща – декупаж, квилинг, рисуване на стъкло. Моят ентусиазъм успя да зарази и по-малката ми сестра Илиана. Красивите неща, на които попадахме в интернет бяха толкова много и разнообразни, че решихме да създадем страницата „Обичам да правя красиви неща“ във Фейсбук, в която хем да запазваме идеите, хем да ги споделяме с почитателите на ръчното творчество и красотата. Няколко месеца по-късно, решихме да създадем и блога „Обичам да правя красиви неща“, в който детайлно да описваме как да се изработят различни декорации, украси. В него са събрани както наши, така и проекти от цял свят.

Вие правите всякакви красиви неща – украса, лампи, дори преправяте дрехи. Предлагате ли „произведенията“ си с търговска цел или само споделяте вдъхновението си?
И: Както страничката във Фейсбук, така и блогът не се използват с търговска цел. Харесва ни да вдъхновяваме хората, които следят това, което правим и откриваме. Поддържаме страничката и блога, както за наше удоволствие, така и за нашите почитатели. Те се увеличават с всеки изминал ден, което от своя страна увеличава нашата мотивация да продължаваме да творим и показваме красивото в сивото ни ежедневие.

Бихте ли дали съвет как да преправим стара дреха, например блуза или тениска, така че да я освежим за нова употреба?
В: Наскоро изцапах с червено вино любима моя тениска. Веднага заших два джоба от дънки отпред, така че да скрият петното. Това е едно от малкото неща, които могат да се измайсторят. Добавянето на различни цветя, дантели и мъниста винаги може да даде живот на старите ни дрехи.

Най-интересната вещ, която сте „съживили“ или създали от стари материали?

В: Най-интересната вещ, която изработихме от непотребни материали е една украса за стена, изработена от вътрешната част на ролки тоалетна хартия. Проектът е невероятно красив, идеен, оригинален и на практика безплатен. Когато го представихме на нашите почитатели, настъпи невероятен интерес. Никой не можеше да повярва, че нещо толкова непотребно може да се превърне в уникална декорация. Този проект спечели и първо място в конкурс за рециклиране.

Сутринта започва с...?
И: Чаша топло кафе с мляко и „Обичам да правя красиви неща“.
В: С позитивно настроение, усмивка и вдъхновение.

За какво мечтаете?
И: Мечтая за един по-красив и подреден свят. Свят, в който сивотата в ежедневието ни не съществува.
В: Мечтая повече хора да обръщат внимание и да оценяват красивото около нас, да бъдат позитивни и усмихнати. Повече от щастлива съм, че в „Обичам да правя красиви неща“ сме събрани вече над 6 000 добронамерени и положителни хора, които със своите идеи успяват да допринесат за един по-хубав свят.

Имате ли любима рецепта, която да споделите с нашите читателки?
И: Любимата ми рецепта за наближаващия горещ сезон е тази за освежаваща плодова салата от охладени плодове с мед и орехи.
В: Моята любима рецепта е за домашни шоколадови бонбони:

2 ч. ч. бисквити
1 ч. ч. орехи
3 с. л. пудра захар
60 г масло
120 г черен шоколад
1 есенция ром
3 с. л. какао – за овалване

Бисквитите, орехите, маслото, пудрата захар и ромът се пасират до получаване на ситни трохи. След това към тях се добавя разтопеният на водна баня шоколад и от сместа се оформя тесто. Ако тестото е много гъсто се добавят няколко супени лъжици прясно мляко. От тестото се оформят малки топчета, които се овалват в какао(може и в кокосови стърготини). Поставят се в хартиени формички за бонбони.

Вашето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?
И: Искам да споделя с всички, че креативността не е талант. Тя се постига в момента, в който осъзнаем, че единственото нещо, което ни ограничава, сме самите ние!
В: Бъдете усмихнати, позитивни и излъчващи любов! Не се страхувайте да експериментирате и да творите. Всеки може да създаде нещо красиво, стига да го пожелае! Ние вярваме във вас!

Как да си направите красиви вещи от стари материали - фотопоглед

Коментирай