Тя, звездата

Анна Димитрова: Най-сладкото усещане е мускулната треска след аеробика

11.06.2012г. / 09 04ч.
Аз жената
Анна Димитрова: Най-сладкото усещане е мускулната треска след аеробика

Анна Димитрова е на 27 години, работи като асистент бизнес-развитие в Инвестор.БГ АД, но страстта й е спортът. От известно време има и своя школа по аеробика, където извайва женските тела с много музика и настроение. Ето какво разказа тя за мускулната треска като най-сладката болка и как правилно да тренираме аеробика

Откога спортуваш?
Спортувам от 3-годишна: 13 години се занимавам с танци, което ми породи интереса към аеробиката. След това – фитнес. Спортувах аеробика като любител, но в един момент това се превърна в необходимост – ако не спортувах 3 пъти седмично, нещо не беше наред, струваше ми се, че нещо не бях свършила за себе си. Влюбих се в аеробиката, когато започнах да ходя на басейна „Спартак“. Интересно е, че хората обичат да посещават такива колективни спортове по 2 причини – мястото или инструктора. При мен беше второто и когато инструкторката ни напусна, аз също трябваше да се преместя. Продължих да играя като любител в един фитнес клуб в кв. „Банишора“. В един момент станах асистентка на нашата инструкторка. Това продължи 3 години, след което тя забременя и ми предложиха аз да я заместя. Работех 9 месеца, но тя се върна от майчинство, не можех да стана отново просто любител. Отворих своя школа.

С какви танци си се занимавала?
Започнах с художествена гимнастика. След това продължих 6 години с народни танци, междувременно 1 година спортни танци, след това още 7 години – модерен и класически балет.

Ти си универсалният танцьор.
Да, може да се каже. Тайната е, че мама е рускиня и много държеше да съм руската принцеса с пианото, солфежа и балета – и трите ги изпълних. 13 години свирех на пиано, паралелно с това 5 години ходех на солфеж. Тренирала съм междувременно баскетбол, волейбол, бадминтон, дълъг скок, тенис на маса, плуване. Обичам спорта, движението. Смятам, че спортът не изморява, а действа много разтоварващо.

Как се чувстваш като инструктор?
Смятам, че воденето на аеробика ми се отдава. Момичетата са доволни от мен. Най-хубавото нещо е, когато едно момиче дойде при мен и ми каза: „Благодаря ти . Отслабнах със 7 кг за 2 месеца!“ Никога преди не ми се беше случвало! Разбира се, при всеки резултатите са изключително индивидуални, но средностатистическо време за резултат се дават за 6 месеца се отслабва при интензивни тренировки от 3 – 4 пъти седмично. Това е и моят съвет към дамите. Никой не може да направи с вас чудеса – да, може да стане и за 3 месеца, но трябва постоянство – първо, да изградиш режим да ходиш редовно на тренировки, второ – промяна в храненето и трето, което им е писнало да чуват: „Пийте много, много вода!“. Всъщност истината за водата е, че няма определени литри, които да се пият на ден. Има формула и тя е 30 мл на килограм тегло – т. е. ако жената тежи 50 кг, значи трябва да пие 1.5 л. вода на ден. Не повече и не по-малко. Останалите течности като вода – кафе, сок, фреш и т. н. не се броят. Освен това мога лично да ви уверя, че водата маха целулита.

Какъв съвет даваш на начинаещите в аеробиката?
Когато си начинаещ, не си спортувал дълго време или се занимаваш с друг спорт, трябва да се концентрираш. Смятам, че програмата ми е универсална, но тя дори не е моя, защото аз я наследих от моята инструкторка, а от нея знам, че е изработена от преподаватели в Националната спортна академия. Може би на някои би им се сторила по-скучна, тъй като сега е актуален танцувалният степ, както и зумбата. Но всъщност аз не ги смятам за достатъчно ефективни. Да, забавни са – носят настроение, разтоварват, но не носят бързия и траен резултат при оформяне на тялото и сваляне на килограми. Той се гради на много, много повторения на едно и също движение. Разбира се, и на мен ми е трудно – аз също съм човек, мен също ме мързи и ме боли, колкото и да се тренирам. Но особено когато си отпред и водиш тренировката, трябва винаги да си във форма, движението да е изпипано перфектно, защото не знаеш кой човек в кой момент ще те погледне да види как го изпълняваш. Това е много важно в тренировката – от идеално изпълненото упражнение зависи ефектът от него.

Трябва ли да се пие вода по време на тренировка?
Да, доста често, но водата не трябва да бъде повече от 2-3 глътки на пиене, тъй като те са напълно достатъчни, за да се премахне чувството на жажда. Ако пием повече вода, след като се включим отново в тренировката, веднага ще ни заболи далакът. Не можеш да дишаш правилно, не можеш правилно да си изпълняваш упражненията и тренировката губи смисъл. И освен да се измориш, нищо друго не постигаш.

Има ли мъже в залата по аеробика?
Има, макар че всички си мислят, че аеробиката е спорт за дами. Напротив, аеробиката е една интензивна кардиотренировка, която може да включва елементи от много други сходни спортове, които са по-щадящи към ставите или пък изграждат по-красива форма на мускула – като каланетика, пилатес и йога. Аз също съм водила тренировки на мъже и те стават едни от най-големите запалянковци на аеробиката и са най-редовните посетители в залата, стига веднъж да успееш да ги излъжеш да дойдат на тренировка.

Как би завършила изречението: „Спортът за мен е...“?
Спортът за мен е моята страст, необходимост и нещото, което никой не може да ми отнеме. Радостта, с която си тръгваш от тренировка е огромна. Чувстваш изключително удовлетворение, че си направила нещо за себе си и не само за себе си, защото то ще бъде видно някой ден и за другите.

Твоето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?
Моето пожелание към читателките е, ако искате да бъдете красиви, най-вече за себе си, спортувайте! Това носи душевна красота, дисциплина, която се мултиплицира не само в любовта ти към спорта, но ставаш изцяло по-концентрирана, организирана, внимателна. В момента, в който в главата ви се завърти мисълта „Трябва да започна да правя нещо“ – започнете го веднага, не го отлагайте за утре.

Снимки: личен архив

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време