Майчинство

Моето бебе е №1 – седмичен дневник за майки маниачки

19.06.2012г. / 08 47ч.
Надежда Маринова
Моето бебе е  №1 – седмичен дневник за майки маниачки

Какво ново при бебето – водете си седмичен дневник, който може да започнете още от бременността или от родилното отделение. Записвайте си най-важните моменти и мигове, с които вашето малко слънчице навлиза в големия живот. Документирайте какъв е цветът на кожата, очите му, проплакало ли е веднага след раждането, имало ли е някакви особености при раждането, поемането на въздух и първото кърмене. Ето какво още може да отбележите на страниците:

1. Колко често кърмите бебето, имате ли достатъчно кърма, как се храни.
2. Кога се появиха коликите, как се справихте с тях – билки, капки или бабини съвети.
3. Погача за 40-тия ден.
4. Имунизации и особености, свързани с тях.
5. Първо захранване с твърда храна.
6. Първо зъбче.
7. Първи срички, първа дума.
8. Любима играчка, любими занимания.
9. За първи път на гърне.
10. Приспивните песни.
11. Първи стъпки.
12. Прощъпулник.
13. Кръщене.
14. Първи интереси към музиката, рисуването, спорта.

И така нататък – сигурно с порастването записките ще стават все по-редки, може би ще пропускате няколко месеца, но не се отказвайте поне до втората година на детето ви.

На края на книгата можете да залепите картички/пожелания на роднини и приятели към вашето бебче.

Тези ценни летописи ще се превърнат в лична, преживяна книга за майчинството, която ще ви бъде полезна за второто или третото дете, а защо не и на вашата приятелка, която сега е бременна.

Бебешкият дневник ще ви върши работа и като здравен справочник, когато педиатри искат от вас информация за подробности за здравословното състояние на бебето, които с годините избледняват, ако не са записани.

Но сигурно най-голямата ценност на тези кратки описания е тяхната емоционална стойност – те ще пазят дълги-дълги години най-съкровените мигове на прекрасната симбиоза на майката и детето, ще се предават от поколение на поколение и нищо чудно един ден да се озоват във вашето пра-пра-внуче.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай