Здраве и красота

Последиците от прекаляването със захарта

04.07.2012г. / 22 15ч.
Снежана Проданова
Последиците от прекаляването със захарта

За да функционира, тялото ни се нуждае от естествени захари, въглехидрати (глюкоза), лактоза (която се превръща в глюкоза, щом се усвои). Глюкозата е основният източник на гориво за организма и единственият за мозъка. Що се отнася до захарта в плодовете, тялото използва фруктозата в момент на енергийна криза. По този начин ни е устроила природата, за да посягаме сами към плодовете. Черният дроб например може съвсем спокойно да преработи количеството захар (11 г), съдържащо се в една ябълка.

Захарта, която обикновено консумираме, съдържа еднакво количество глюкоза и фруктоза. Отношението им в бялата захар е 50/50, а във високофруктозния сироп от царевица – 45/50. И глюкозата, и фруктозата се превръщат в мазнини, ако прекалим с количеството. Това се брои и за естествените захари в здравословната храна, но едва ли бихте изяли 5 ябълки наведнъж, нали?

Глюкозата в повече може да предизвика високо кръвно налягане или метаболитен синдром. Когато черният ви дроб не може да се справи с фруктозата, остатъците се превръщат в триглицериди – вид мазнини, които се наслагват около органите. Това пречи на черния дроб да произвежда инсулин – хормонът, регулиращ нивото на кръвната захар, затова панкреасът се опитва да го компенсира. Това довежда до високи нива на инсулин, а те ви предразполагат към резистентност към инсулина и диабет.

Според експерти, едва 10-15% от калориите, които приемате всеки ден, могат да са набавени от продукти, съдържащи захар.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време