Меню

Рецепта за торта тирамису

11 юли 2012 | 09:58 | Аз жената
4 от 1 гласа
Добави в любими
4 големи жълтъка
100 г захар
120 мл вино Марсала
400 г крема сирене „Philadelphia“
250 мл течна сладка сметана
270 г бишкоти (20-24 бр.)
какао на прах за поръсване

За бишкотите:
150 мл силно

Продукти
Приготвяне

Прави се силно кафе, по възможност еспресо. Докато е топло в него се разтваря захарта и се оставя да изстине. Добавя се виното и се оставя на страна.

За крема Забайон жълтъците се разбиват със захарта с миксер, докато побелеят. Слагат се в подходящ съд за водна баня.
На котлона се слага тенджера с вода, оставя се да заври. Към жълтъците се добавя виното Марсала. Разбъркват се непрекъснато с шпатула, докато кремът се сгъсти. Купата с жълтъците се слага над водата. Сгъстяването отнема 17 минути.

След като кремът Забайон е готов, купата се маха от водната баня и веднага се слага в по-голям съд със студена вода. Кремът продължава да се разбърква, докато се охлади. Оставя се на страна.
В отделна купа се разбива крема сиренето с миксер. Към него се добавя охладеният крем Забайон. Разбърква се с шпатула. Накрая се добавя гъсто разбитата сметана.

Приготвя се тава от йенско стъкло или друга подходяща тава с приблизителни размери 29?18 см. Половината бишкоти се потапят за кратко в студеното кафе с Марсала, една по една. Нареждат се на дъното на тавата. Върху тях се разпределя половината крем, като се притиска леко с шпатула, за да запълни всички празнини. Процедурата се повтаря с останалата половина бишкоти.
Най-отгоре се разпределя останалият крем и се заглажда. Съдът се покрива с прозрачно фолио. Десертът се слага в хладилник за най-малко 4 часа. Преди да се сервира се поръсва обилно с какао, през ситна цедка.

Рецептата е от конкурса „Кулинарни изкушения с „Philadelphia“.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Ина ( преди 10 години )
Тирамису се прави с нес кафе и това не е случайно - аромата и горчивият му вкус контрастират много приятно със захарта. А това за виното за пръв път го чувам - някаква нова изгъзица. Основното е, че бишкотите се топят в мляко със захар и нескафе, заливат се с топеното сирене, разбито с жълтъци на крем (без варене и без нищо друго) и най-отгоре се поръсва с нескафе през цедка. Това е много лесно и изключително вкусно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар