Семейство

За първи път на детски лагер

23.07.2012г. / 12 39ч.
Вергиния Генова
За първи път на детски лагер

Кога да пуснем детето само на лагер? Затова сме говорили и друг път, но не пречи да обновяваме темата за новите колебаещи се.

Родителите, които са пускали детето на лагери с детската градина са една идея по-спокойни, а и децата им са по-самостоятелни. Проблем е за тези, чийто деца никога не са се отделяли от тях, дори и за една нощ – да отидат на гости с преспиване, при роднини или на двудневна екскурзия от училище.

Всъщност родителите винаги се притесняват – дали ще ги гледат добре, дали детето им ще се подсеща само за хигиенните нужди – къпане, миене на зъби, преобличане.

Някои може да се смеят, но като нищо когато се върне може да установите, че половината дрехи са необличани, а другите мръсни като на камбоджански войник. Или пък на въпроса – „Защо пастата ти е неотворена?“ да ти отговорят „Не я намерих.“

Затова винаги подреждайте багажа заедно. Не че ще помогне, но поне ще имате оправдание, че сте сложили и четката и пастата и всичко заедно. И може да изразите искрено учудване. Като детето вижда кое къде слагате и му обяснявате кое кога да използва – този крем е за слънце, а ето този след слънце. Когато питате – „Запомни ли?“, отговорът ще бъде „Да“, но после може да установите, че кремът за след слънце например му се е сторил съвсем излишен. Някои майки подреждат багажа по пликове и ги номерират по дни. Детето да отвори първия плик и да си облече дрехите за този ден, след това втория и така нататък.

Може да им дадете и повече свобода – да решат как да съчетават дрехите сами – може да е доста смешно, но като че ли всички по улиците се обличат с вкус и в тон? В крайна сметка сами трябва да си изградят усещане кое с кое си отива, кое им е удобно и какво предпочитат.

Въпреки че сте проверили прогнозата за времето, сложете и тънки и дебели дрехи за всеки случай. Ако слагате лекарства в багажа на по-малки деца, добре е да са в специална чантичка, която да предадете на ръководителя на групата, за да може да ги използва при нужда. Сложете и книжки, комплект за рисуване, занимателни игри. Ако иска може да си вземе и плюшена играчка. Избягвайте да слагате електронни игри, телефони с игри и други подобни – детето все пак отива да играе навън и да се социализира, а не отново да се вторачи в един екран. Може би ще открие, че има игри и живот и извън компютъра. Нещо, което възрастните вече почти не вярваме, че съществува.

Винаги за лагери се дават и джобни пари: за сладолед, за лакомства, атракциони, сувенири, за входове за музей и т. н., в зависимост от организацията. Добре е една седмица преди това да събирате по-дребни пари – по два, по пет лева, които да сложите в плик, върху който да напишете името на детето и да го дадете на водача на групата. Това обаче не изключва предварителния разговор с детето, какво може да си купува и какво не – примерно, че може да си купува по един сладолед на ден и не може да си купува газирани напитки, защото ще го заболи гърлото и ще си провали лагера. Дали ще ви послуша или не, зависи от него. Може би няма да разберете къде са отишли парите. Винаги се питаме колко пари да дадем – не трябва да са нито малко, за да не се чувства нещастно спрямо другите деца, нито пък ненужно много. Но знаете, че „много“ и „малко“ са неопределени понятия и всеки родител мери със своя аршин. Тук е ролята и на организаторите, които да кажат, че за децата ще са необходими джобни от толкова до толкова.

Хубаво е първият лагер на вашето дете да е с позната компания – лагер организиран от училището, от занималнята, от клуба по танци или просто с още няколко познати деца.
Важно е детето да не отива за първи път в абсолютно непозната среда и сред непознати хора, особено ако не е много общително. Ще се чувства много по-добре в познати води. И ако всичко е наред, бързо ще забрави за вас.

И тук е моментът вече да започнем да утешаваме родителите. Не се притеснявайте, ако детето не ви се обажда или звъните по 30 пъти на ден и то не си вдига телефона. Ако не ви се обажда и не вдига телефона приемете, че всичко е наред и детето ви се забавлява. Децата си оставят телефоните в стаята, в бунгалото, в палатката и играят на воля – тичат, къпят се, общуват и съвсем забравят за градския живот и задълженията. Радвайте се, ако ви се обади поне веднъж на ден. Ако ви се обажда прекалено често, или му е мъчно за вас, или се чувства нещастно, не се разбира с другите деца и въобще е индикатор, че нещо не е наред – трябва да разберете какво точно. А може просто да е много привързано към вас и много да ви обича!

И се радвайте, че не ви се обажда водачът на групата, защото ако той ви се обади, значи се е случило нещо наистина неприятно.

За да не се притеснявате още преди да тръгне на лагер, уточнете с него или с ръководителя кои часове са подходящи да се чувате по телефона и използвайте тях.
В крайна сметка вземете пример от децата, когато сте в почивка зарежете телефона и се наслаждавайте на живота – имате право на лично време.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай