Писна ми

Защо българският работодател не уважава служителите с деца?

31.07.2012г. / 22 23ч.
Аз жената
Защо българският работодател не уважава служителите с деца?

Знаете ли колко често работещите майки се сблъскват с неразбирането и нетолерантността на българския работодател? Със сигурност и повечето от вас са преживявали унижението да молят за отпуск или за болничен, тъй като се налага да гледат болното си детенце вкъщи. А работодателят не обича служителите му да отсъстват често, било то по семейни причини.

Най-тъжното в цялата история е, когато отидете на интервю за работа. Наскоро е свършил отпускът ви по майчинство, заредена сте с енергия и желание за работа. Хъсът ви е толкова голям, че се примирявате да работите, дори и на по-ниска заплата, само и само да намерите своето място във фирмата след "дългото" отсъствие. След като се родили нов гражданин на тази държава. И както интервюто ви върви безоблачно и сте сигурни в наемането си на работа, идва моментът за семейното ви положение. Ключовата фраза е "Имам малко дете". Сякаш студен вятър нахлува в стаята и водещият интервюто, известен като HR-специалист (HR=Човешки ресурси), настръхва и ви поглежда косо. "Ние не толерираме честото отсъствие от работа, за да гледате детето, когато се разболее".

О времена, о нрави! Нима това е най-голямата беда днес - да имаш дете и да се грижиш за него, когато това се наложи. За българския работодател това е страшна беда - да наеме млад родител на работа. Както винаги, гледаме от обратната страна на нещата. Ако на Запад, в нормалните държави, на служителите с деца се гледа с висок приоритет - като кадри, които са амибицирани да градят кариера и да се стараят, тъй като са осъществили мечтата си да бъдат родители, то в България тези хора са прокълнати за бизнеса.

Разбира се, нека не обобщаваме за всички работодатели, но за съжаление, много жени се оплакват от липсата на уважение и толерантност към тях, именно защото са родители.

Скъпи работодатели, знайте, че работещите майки не искат привилегии. Не искат милостиня и не просят за благоволението ви. Те просто искат да работят и да се доказват така, както всички останали нормални хора в тази държава. Уважавайте това и го ценете!

Снимка: Reuters

Прочетете още:



 

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Из ( преди 11 години )
В чужбина хората със семейства могат да работят от вкъщи в определени дни, когато им се налага, или да работят в движение. Това е което трябва да научат българските работодатели и работещи. Телефонът е включен, компютърът - също и е конектнат с фирмената мрежа и толкоз. Ем няма отпуска, ем се върши някаква работа, ем и децата са наглеждани. И това се отнася не само до семейните. Работодателите трябва да се научат да са по-гъвкави. Уволняването и наемането на друг служител също носи своите рискове не забавяне на бизнес процеса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
Svetoslav ( преди 11 години )
Странен въпрос.Ми защото българският работодател, за който се говори с материала е или wana-be мутра и тъф гай, дето "тия не му минават" или 50-60 годишен ***, който седне-стане, все гледа ехидно да напомни че "сега не е като едно време".Или иначе казано, това са работодателите-кърлежи, без визия за бъдещето. Защото ако майките, които искат да работят, не раждат, ще раждат майките, дето искат "да се фанат с чужденец" и утре същия тъф-гай-комунист ще ми наеме шошоните, да му работят във фирмата.Най-лесно е в този случай да се каже "За Бога, братя (и сестри) не работете", но е ясно, че не става. Така че, чакаме тези работодатели да умрат или ги цакаме по стария начин - те ни лъжат че ни плащат, ние ги лъжем че работим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време