Здраве и красота

Д-р Веселка Гергова: Как ацетилсалициловата киселина ни предпазва от инфаркт и инсулт?

09.08.2012г. / 09 45ч.
Аз жената
Д-р Веселка Гергова: Как ацетилсалициловата киселина ни предпазва от инфаркт и инсулт?

Д-р Веселка Гергова е кардиолог повече от 35 години. Завършила е медицина в Медицинския университет, София. Има специалности по вътрешни болести, кардиология и здравен мениджмънт и специализации в областта на диагностиката и лечението на артериалната хипертония, неинвазивна диагностика на  исхемичната болест на сърцето и поведение при  високо рискови пациенти. Дълги години работи с насоченост към профилактиката на сърдечносъдовите заболявания. Участва в редица Европейски клинични проучвания за лечение на артериална хипертония, дислипидемия и профилактика на съдовите инциденти.

Д-р Гергова е преподавател в Медицинския факултет на Медицинския университет, София и продължава да работи като кардиолог в Клиниката по пропедевтика на Университетска болница "Александровска".

Защо хората със сърдечни заболявания пият ниски дози ацетилсалицилова киселина?

Ниските дози ацетилсалицилова киселина са добре познати и широко използвани в кардиологията като антиагрегантно средство, което възпрепятства образуването на тромби. Затова на пациенти със сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания се препоръчва ежедневен прием на ниски дози ацетилсалицилова киселина (75-100 мг) като профилактика на съдови инциденти като инфаркт и инсулт.

Каква е разликата между високите и ниските дози ацетилсалицилова киселина?

“Класическата употреба" на ацетилсалицилова киселина е известна повече от 100 години - прилага се като противовъзпалително и болкоуспокояващо средство. В този случай обичайната доза е 2-3 пъти дневно по 500 мг. Това приложение на ацетилсалицилова киселина продължава 3-4 дни докато трае остро настъпилото простудно заболяване или докато се овладее болковия ставен синдром. По-продължителната употреба на високи дози ацетилсалицилова киселина крие риск за стомашно-чревния тракт.

Ниските дози ацетилсалицилова киселина (75-100 мг) са тези, които се използват заради техния антиагрегантен ефект. Те се препоръчват за продължителна, понякога и за цял живот, профилактика на сърдечносъдови и мозъчносъдови инциденти.

Каква е ползата от прием на ниски дози ацетилсалицилова киселина?

При пациенти с реализиран коронарен или мозъчен инцидент, при такива с проблемно оросяване на долните крайници, т.е. периферна артериална недостатъчност или пациенти със захарен диабет, които са особено рискови за инфаркт на миокарда или исхемичен инсулт, е от голямо значение да се понижи тромбоцитната агрегация и по този начин да се предпазят от повторни съдови инциденти. Проучванията сочат, че редовният прием на ацетилсалицилова киселина намалява риска от сериозни инциденти с близо 25%.

Какви са препоръчителните дози ацетилсалицилова киселина за предпазване от инфаркт и инсулт?

В настоящия момент мнението на кардиолози и невролози е единно по отношение необходимата най-ниска и достатъчно ефективна доза за съдова профилактика. В Европа използванaта ниско дозиранa ацетилсалицилова киселина е 100 мг, в Америка има таблетки по 81 мг. В специални случаи се прилага „ударна доза” от 160 мг. Най-актуалните препоръки на световните кардиологични дружества са в полза на доза, не по-висока от 81 мг дневно.

Колко дълго трябва да се приема ацетилсалицилова киселина?

Един път появила се нужда от профилактика с ниско дозирана ацетилсалицилова киселина обичайно тя е за цял живот или поне за много дълъг период от време. Ацетилсалицилова киселина трябва да се приема ежедневно, без прекъсване. Самоволното спиране за дни или седмица крие определени рискове – още на първата седмица рискът от инфаркт и инсулт се повишава значително.

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Лора ( преди 11 години )
Всички знаем за ползата от аспирина, но до колкото съм чела той не е и напълно безопасен :) Знам, че уврежда лигавицата на стомаха и може да доведе до сериозни заболявания като язва, гастрит, стомашни болки, киселини и дори перфорация на стомаха. Това вярно ли е и в колко процента от случаите се проявяват тези вторичнин ефекти при прием на аспирин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар