Здраве и красота

5 стъпки за подобряване на метаболизма

13.08.2012г. / 09 31ч.
Мария Дуковска
5 стъпки за подобряване на метаболизма

Метаболизмът е основното звено в битката с проблемните зони и излишните килограми. Когато метаболизмът действа добре, калориите и енергията, които си набавяваме под формата на хранителни продукти, се изгарят много бързо. По този начин не се задържат излишни продукти в организма и това се отразява на фигурата ни.

За да подобрите метаболизма може да направите следното:

1. Яжте предимно протеини

Храните, богати на протеини спомагат за правилното развитие и укрепване на мусулите. Освен това са по-ниско калорични в по-голямата си част.

Източници на протеини са: месо, черен дроб, риба тон, скариди, сьомга, тофу, соя, моцарела, яйца, мляко, карфиол, бобови растения.

2. Спорт или йога

Без движение метаболизмът естествено се забавя и задържа килограмите за по-дълго. Движете се, колкото се може по-често, правете разходки, спортувайте или ходете на йога. Всяко движение е от полза.

3. Сънят е здраве

Само една-две безсънни нощи са в състояние да объркат и забавят метаболизма ви с няколко нива. Опитайте да спите поне по 7-8 часа на денонощие редовно. Дългият и спокоен сън е добър помощник на бързо работещия метаболизъм.

4. Повече зелени зеленчуци = бърз метаболизъм

Богатите на фибри храни успяват да стабилизират нивата на кръвната захар в организма и по този начин ускоряват рязко метаболизма. Допълнителен плюс е, че плодовете и зеленчуците помагат на тялото да се изчисти от свободните радикали, които са сред основните причини за образуване на тумори.

5. Боровинки, семена и шоколад!

Отлични храни, които подобряват и забързват метаболизма, а освен това са невероятно вкусни са боровинките, слънчогледовите семена и черният шоколад. Хапвайте ги често и ще бъдете здрави, в перфектна форма!

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време