Мода

Индийска бродерия пази от урочасване

16.08.2012г. / 10 39ч.
Ивет Лолова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Шиша (shisha) е вид индийска бродерия, оригинална и необичайна, която според поверието държи злите сили наделече и предпазва от урочасване. Тя представлява мънички огледалца, обшити с конец и пробляскващи на слънцето. Шиша е характерна също за Пакистан и Афганистан.

Ирен Величкова-Ямами, водеща школи по бродерия в Япония, разказва: "Традиционно шиша се прави около гръдната област, там, където е сърцето. Идеята е злата сила, когато приближава към теб, като се огледа в огледалцата, да се уплаши от собствения си образ, да се ужаси и да избяга. Днес може би донякъде тази функция се е поела от лъскавите бижута, копчета и брошки. В този смисъл те имат някаква предпазна функция". Интересни подробности за бродерията може да прочете в книгата й "Архаични символи в бродерията", която ще има премиера в София, на 20 август.

Още за бродерията шиша:
Шиша се ражда през 17 в., от съпругата на шах Джахан, красивата принцеса Арджуманд Бано Бегум, по-късно наречена Мутмаз Махал. Толкова голяма била любовта на шаха към жена му, че след смъртта й, той построява в нейна чест знаменития мавзолей-джамия Тадж Махал.

Според други източници шиша има много по-древен произход, а раждането й се крие далеч назад в миналото. Бдняците също използват този вид бродерия, която прави дрехите им да пробляскват като златни и сребърни подобно на одеждите на богатите.

В началото за огледалцата използвали мънички части от слюда, а по-късно - стъкло, чийто гръб намазвали със сребърна боя, след което го чупели на малки парчета. Острите краища и ръбове заглаждали с пила. Днес "огледалцата" са от пласмаса - не се чупят и не тежат на плата.

Дрехите и аксесоарите, бродирани с шиша, се гладят внимателно, защото може да се разтопят от ютията. За предпочитане е да не се перат в пералня, за да не се повредят.

Шиша се използва в много изделия – дрехи, предмети за интериора и аксесоари:  възглавници, покривки за маса и легла, чанти, портмонета и др.

В традиционната индийска бродерия има още много стилове, тъй като страната е необятна, с многожество провинции и всяка от тях с различна култура и обичаи. По-популярните са зардори, чиканкари, кантха, камал кадаи и др.

Снимка: 1. Reuters и 2. Facebook

Прочетете още:

Коментирай