Майчинство

4 важни промени в тялото след бременността

16.08.2012г. / 13 10ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Бременността и промените в тялото вървят ръка за ръка. Бихме си помислили, че всичко приключва с качването на килограми, гаденето, спонтанния апетит и болките в ставите. Това е така, но има период след раждането, в който едва бихме се познали.

Корем
Много жени се надяват, че коремът трябва да се прибере веднага след раждането, но това зависи от няколко фактора. По-голямата еластичност на кожата ще е от полза, затова по време на бременността е добре да се мажете със зехтин. Ако преди и по време на бременността сте правили упражнения за коремните мускули, то те ще дадат резултати след раждането, но това не означава, че трябва да ги прекъснете. Обикновено са нужни около 6-8 седмици, за да сте почти както преди.

Естроген
Промяната на нивото на естроген в организма ще ви повлияе по няколко начина. Тъй като по време на бременността то е било повишено, след раждането рязко спада, за да се върне в норма. Естествено, организма първоначално би го отчел за ниско, затова желанието ви за секс през първите няколко седмици, дори месеца, няма да е голямо не само заради отдадеността ви на детето и умората. Заради намаления естроген, може да получите косопад, който може да продължи до края на първата година, но в момента, в който се възвърне хормоналния баланс в организма ви, би трябвало да отшуми.

Гърди
След всяко раждане гърдите се отпускат. Колко – зависи от броя раждания, големината на сутиена преди това, дали пушите и от възрастта ви. Нормално е номерът на чашката да намалее.

Стъпало
Номерът на обувките ви вероятно ще се увеличи. Причината за това е високото ниво на хормона релаксин в тялото. Той отпуска мускулните връзки в таза, за да ви подготви за раждане, но за жалост, не влияе само на тази зона. Краката също стават по-слаби и допълнителните килограми, които носим се отразяват на стъпалата като изправят извивките им и предизвикват издължаване. 

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай