Бременност

Грижа за зъбите и венците по време на бременност

20.08.2012г. / 10 04ч.
Нина Иванова
Грижа за зъбите и венците по време на бременност

Здравето на зъбите и венците е от изключително значение, особено когато сте бременна. Някои жени си мислят, че след като не могат да бъдат лекувани с медикаменти или третирани с упойка, заради бременността, няма смисъл да посещават зъболекар. Това далеч не е вярно и вашите регулярни стоматологични прегледи трябва да продължат и през тези 9 месеца.

Отделно от профилактичните прегледи, грижата за зъбите и венците ви трябва да е постоянна.

1. Чистете зъбите с конец поне един път на ден. Сигурно ви е известно, че чистенето на зъби с популярните дървени клечки е вредно за венците и ги наранява. По-щадящият вариант е конецът за зъби.

2. Избягвайте да консумирате снаксове, чипс и газирани напитки. Увреждат емайла на зъбите, а в ситуация на бременност влиянието им върху денталното здраве може да изключително негативно.

3. Ако имате често сутрешно гадене и повръщате, изплаквайте устата си с една чаена лъжичка сода бикарбонат, разтворена във вода. Ако е възможно, избягвайте миенете на зъбите веднага след повръщане, а изчакайте няколко минути, тъй като стомашните сокове, които са влезли в контакт с устната кухина могат да предизвикат рушене на емайла, в комбинация с търкането с четката за зъби.

4. Предупредете зъболекаря си за всяка промяна в зъбния ви статус, при появили се кървене на венците или почервеняването им. Само по този начин може да защитите здравето на зъбитте и венците си.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време