Семейство

Кога да позволим на дъщеря си да започне да се гримира?

Можем ли да спрем момичетата да се гримират със спирала, сенки и червило

22.08.2012г. / 22 52ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ще позволите ли на дъщеря си да си сложи сенки и червило? Без да има правило за това, обикновено интересът към гримовете се появява през 13-14-тата година. Макар че има девойки, които открито нехаят за модата и типично женските влечения дори в горните класове на гимназията.

За ужас на майки и бащи, червилото, спиралата за мигли и лакираните нокти вървят в комплект с мини полата и обувките на токчета. Няма как - приемете го - вашето малко момиченце пораства!

От вас зависи кога и дали ще позволите на детето си да използва гримове. Ако обаче становищата ви се разминават, значи назрява конфликт. В такъв случай е редно е да проведете сериозен разговор по темата. Запазете добрия тон и обяснете аргументирано позицията си.

Имайте предвид, че понякога ранното физическо развитие при момичетата може да не е съпътствано с емоционалното им съзряване. Смущението, в което биха изпаднали, се изразява най-често във външния им вид или в поведението им. Затова не засягайте самочувствието им още повече, а подходете дипломатично.

В случай, ще нямате нищо против грима, то тогава обяснете подробно на дъщеря си как да го използва и в какви количества. Интернет също би бил от полза, защото изобилства от козметични съвети и клипчета с обяснения.

Ако не сте съгласни дъщеря ви да отделя много време пред огледалото, обосновете решението си и я накарайте да разбере какви биха били последствията в случай на непослушание. В крайна сметка може да се стигне до компромисен вариант – малко спирала и лек руж няма никому да навредят.

Помнете, за вас децата ви винаги ще си останат деца, затова от време на време поглеждайте обективно на случващото се и не забравяйте през какво сте минали вие самите преди 20 години.

 

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време