Бременност

Идеалната възраст за забременяване

31.08.2012г. / 18 13ч.
Аз жената
Идеалната възраст за забременяване

Коя е идеалната възраст за забременяване и раждане на бебе – няма такава! Мнението на жените и лекарите са противоположни.

В  славянската народопсихология е широко разпространен мита, че истинският мъж в живота си трябва да направи 3 неща: да посторои дом, да посади дърво и да отгледа син. Главното предназначение на жената в живота е да роди и да възпита деца.

Днес младите хора са увлечени от образование и кариера и не бързат да се женят, още по-малко да създават поколение. Затова жените раждат след 30-тата си година.

Акушер-гинеколозитите предупреждават, че на таи възраст първото забременяване може и да не се окаже толкова лесно, колкото сме си го представяли. С възрастта запасът от яйцеклетки постепенно намалява. Колкото по-възрастна е жената, толкова повече шансовете й за забременяване са по-малки.

Най-голяма вероятност от забременяване имат здравите жени между 20 и 25-годишна възраст.  Към 40-тата си година възможността за естествено забременяване става само 5 %.

Причините за понижаване на яйчниковия резерв може да бъдат: възрастта, наследвеният фактор на преждевременно изтощаване и затихване на функцията на яйчниците, операция на яйчниците. Преглед с ултразвук и кръвен тест ще покаже на какво ниво функционират в момента.

Снимки: Reuters

Прочетете още:

Коментирай