Цветя

Букет или цвете за първия учебен ден

10.09.2012г. / 16 31ч.
Вергиния Генова
Букет или цвете за първия учебен ден

Букет или цвете звучи малко като тавтология, но като отидете в магазина и като видите разликата в цената вече ще сте на мнение, че са две ама коренно различни неща.
Едно е да пратите детето с една розичка, съвсем друго с огромен букет от различни видове цветове и аромати.

Ако изберете само едно цвете, рискувате още от първия ден госпожата (има всякакви госпожи, знаете) да ви погледне кисело и да си създаде лошо първо впечатление.
Може би заради този вкоренен страх и криворазбрано уважение на първия учебен ден винаги сме свидетели на абсурдни ситуации. Често може да видите някакво малко слабо детенце, което едва ходи и едва се вижда изпод тежестта на огромния букет за госпожата. Въпросният букет разбира се увяхва до седмица, но е важно децата да се възпитават в уважение към учителите.

А цветята са един от начините да покажеш уважение. И да направим разлика – огромните букети са пък сигурен начин да покажеш възможности, влияние и да се подмажеш хубаво.

Е, кой не обича да му подаряват подаръци – госпожите в случая не са виновни – каквото са им занесли, за това благодарят. Но пък родителите са много смешни да се надскачат с големината на букетите.
Това се случва в малките класове.

В по-големите започва конфликтът между родителските разбирания за поднасяне на уважение и ученическите такива. Децата започват да се подиграват на тези с големите букети, че са подмазвачи и ето ти повод за караници, бой и изолиране от групата. Децата решават, че едно цвете е напълно достатъчно, за да засвидетелстват уважението, докато родителите не винаги мислят така.

На учителите, ако нямат договорен бизнес с някой цветарски магазин, би трябвало да им е все едно, така и така цветята бързо увяхват, пък и не всички учители разполагат с лични автомобили и я се пробвайте да пренесете 30 огромни букети в градския транспорт – това е мисия невъзможна.

Според мен не е лошо за първия учебен ден да се подаряват малки саксийни цветя – имат шанс да живеят по-дълго, учителката може да си ги вземе в къщи, може да реши да ги отглежда и в класната стая (проблемът на някои места е, че учители и ученици се разхождат по стаите като чергари и никой не може да каже това е нашата стая – затова и толкова ги пазят).
Ако учителката включи децата в опазване и отглеждане на цветята – това ще е добър начин за възпитание в любов към природата. 20-30 цветя е напълно възможно да бъдат отгледани в една класна стая. Разбира се госпожата винаги може да си вземе цветята и да си прави с тях каквото пожелае – те са си нейни.
А вие как мислите? Какъв е най-добрият начин учениците да засвидетелстват уважение към учителите си на първия учебен ден? И понеже само говорим за госпожи, чат-пат из училищата предполагам, че се срещат и мъже учители – какво е редно да им се занесе на тях в първия учебен ден?

Снимки: Вергиния Генова

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
грешна ( преди 11 години )
Много подвеждаща интерпретация! Да - спекулира се с цените на цветята, но едно цвете поднесено с внимание се приема с усмивка и уважение от преподавателя, а един кичозен голям бокет подхвърлен не толкова! После цвете в саксия? Абсурд! Това е подарък с ангажимен, ами ако въпросния педагог не понася цветя? Това е все едно да му подариш домашен любимец, за който го задължаваш да се гриши после сума ти време - не обмислено! А колкото до по-горните класове... там си зависи от самия учител :) Ако е качествен - до 12 клас ще му подаряват цветя, ако ли не... негов проблем :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар