Цветя

Цветя в коридора – как оцеляват без светлина

12.09.2012г. / 18 07ч.
Надежда Маринова
Цветя в коридора – как оцеляват без светлина

Искате да украсите коридора с цвете в саксия, но се чудите дали ще оцелее без слънчева светлина. Има растения, които са способни да свикнат с полутъмнината. Едва ли ще направите ботаническа градина, но дори едно-единствено живо цвете ще внесе колорит и уют още от входната врата.

Подходящи цветя за тъмни помещения са: аспарагус, хлорофитум, драцена, маранта, цисус, фитония, филодендрон и др. Не очаквайте да цъфтят, защото само слънчевата светлина стимулира образуването на цветчета. Освен това ще загубят розово-червената си окраска, но и зелените листа са прелестни. Въпреки това има видове като антуриум, гусмания, гардения, бегония, хибискус, които ще продължат да цъфтят, но не толкова обилно и ярко, както ако ги поставите в светла стая.

Ако помещението е много тъмно, може да монтирате декоративно осветление, което ще помогне на цветята.

В късната пролет и през лятото изнасяйте цветята от коридора на балкона, за да им дадете почивка от тъмнината. Това ще помогне на растенията да възстановят силите си до следващите 6 месеца в по-тъмна среда. Но не правете грешката да ги излагате веднага на слънце – осигурете им преходен период на адаптация.

Снимка: Надежда Маринова

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Мариета ( преди 9 години )