Свободно време

Как да преодолеем страховете и фобиите си

26.09.2012г. / 17 10ч.
Снежана Проданова
Как да преодолеем страховете и фобиите си

„Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх.“

Страхът е това, което ни пречи да се развиваме, да поемаме рискове, да експериментираме. Най-неприятното е, че понякога причините за страх са съвсем незначителни в очите на останалите, а у нас предизвикват чак паника.

Най-смущаващи са моментите, в които оставаме сами със страха си. Тогава самоконтролът и самонавивката са най-добрите оръжия, които можем да ползваме, за да защитим психиката си. Освен тях, ето какво още можем да направим:

Разказвайте си история за случващото се

... и използвайте трето лице единствено число – „Тя е сама у дома, многото включени уреди са пренатоварили захранването и бушонът се е изключил. Тя върви в тъмното към таблото...“ В един момент чак може ситуацията да ви се стори комична и съвсем да забравите страха си от тъмното, например. Правени са дори изследвания – когато свидетел на страшна сцена я е описвал по-късно, тази част от мозъка, в която се регистрира страх, е показала по-ниско ниво на активност.

Дишайте дълбоко с диафрагмата си

В продължение на няколко минути вдишвайте бавно „през корема“ си, броейки до 4, задръжте отново 4 секунди и издишайте. По този начин ще се съсредоточите върху тялото си и ще се разсеете от това, което ви притеснява.

Отпуснете се

Буквално трябва да се отпуснете, но малко въображение няма да е излишно. Намирате се в самолет и мисълта, че тази огромна маса метал може да се издигне във въздуха успешно и да кацне безаварийно, не ви напуска. Облегнете се и отпуснете всяко малко мускулче на тялото си. Започнете с пръстите на краката, после стъпалата, подбедрици, бедра и т. н. Представете си, че през вас бавно и успокояващо преминава нежна вълна.

Погледнете ситуацията от друг ъгъл

Отново примерна ситуация – срамежлива и притеснителна, не смеете да общувате с хора, още по-малко с мъже, и в момента, в който се зададе подобна ситуация, започват едни безкрайни неоправдани притеснения. Вместо да си мислите какво може да се обърка, съсредоточете се върху това, което би минало добре, и какви могат да са положителните последици.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай