Меню

Черният пипер – кавалерът на солницата

30 септември 2012 | 12:22 | Вергиния Генова
Добави в любими
Черният пипер – кавалерът на солницата

Приготвяне

Черният пипер (Piper nigrum) е подправката, която трайно се е настанила на нашата трапеза. Той е растение от семейство пиперови (Piperaceae) с малки плодчета.
Черният и белият пипер се получават от едно и също растение, но при различна обработка. Леко лютивият вкус на черния пипер се дължи на веществото пиперин.

Още неузрелите червени плодчета се изсушават и се оставят да ферментират, след което от тях се прави черният пипер. А пък когато се берат вече узрели, след което се обработват при специална технология, в която обелката пада, като краен резултат се получава белият пипер.

Черният пипер е познат като подправка още от дълбока древност. Смята се, че идва от Индия. В различни времена подправката е била толкова скъпа, че се е използвала като залог, валута или при откуп. Даже в Средновековието определяли кой е по-богат не по големината на къщите и стадата, а по това колко зрънца черен пипер притежава. За щастие (или не) днес подправката е достъпна за всички и присъства на всяка трапеза. И то не къде да е, а на почетно място на масата – до солничката.

Черният пипер разбира се не само възбужда апетита, но и стимулира работата на храносмилателния тракт. Той е добър естествен консервант и разбира се има много лечебни свойства.
Белият пипер е по-силен на вкус и се смята, че стимулира храносмилателната система и задстомашната жлеза, затова се препоръчва на хора, които искат да отслабнат. Пречи на отлагането на мазнини, помага за прочистване от токсините.
А като цяло не се изисква много – просто да подправиш храната си с бял пипер.
Тук идва обаче питането – как да спрем повишения си апетит, точно когато трябва, за да не прекалим с гозбите?

Може би има хора, които си спомнят илачите на бабите им – вестник, напоен с ракия и поръсен с черен пипер – така невероятно загрява гърлото, че ако не ти изгори кожата, лекува всякакви кашлици.
Използва се при ангини и бронхити като се смесва една чаша мед и една супена лъжица смлян черен пипер, разбърква се хубаво и се приема 3 пъти дневно.
Пиперът освен добър антиоксидант е и антибактериален.

За да запазим за по-дълго време вкусовите качества на пипера трябва да го съхраняваме правилно.

В затворен стъклен съд, на сухо, тъмно и хладно място.
Трябва да се има предвид, че е за предпочитане да купуваме пипер на зърна – за по-дълго време запазва вкусовите си качества и няма опасност да е примесен от недобросъвестни търговци с нещо, което не е черен пипер.

И за да е вкусна гозбата, която приготвяме, знаем правилото – черният пипер се добавя последен, за да запазим аромата и вкуса му.

Ако го поставим в началото на варенето, то при топлинната обработка той губи аромата и вкусовите си качества.
И затова може би вече има традиция – солничките да се продават в комплект по две – две влюбени меченца, жабчета, гълъбчета или нещо по-стилно – но винаги по две – едната за солта, другата за пипера – да красят трапезата и винаги да са ни на една ръка разстояние.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай