Бременност

Най-подходящите храни в първия триместър

16.10.2012г. / 17 13ч.
Мария Дуковска
Най-подходящите храни в първия триместър

Честито! Съвсем наскоро сте разбрали, че сте бременна в първите няколко щастливи седмици. Близки роднини и приятели ви затрупват с ценни съвети какво да правите, колко много трябва да се пазите, какво да не ядете, да не пиете и в никакъв случай да не пушите! Но знаете ли какво може да ядете и кои са най-подходящите храни за правилното развитие на детенцето ви в първия триместър?

В тези първи 12 седмици за вас и бебето е добре да се храните с богати на минерали и витамини храни. Особено важни са продуктите, наситени с протеини, калций, желязо, фолиева киселина.

Протеините, които се съдържат в месото, яйцата, зелените зеленчуци са важни за клетъчното образуване на организма и кожата.

За здравите кости и зъбите на детето наблегнете на сирене, кисело мляко, спанак, зеленчуци. За да избегнете дефицита на калций в организма ви и остеопорозата, хапвайте богати на калций храни колкото се може по-често.

По време на бременността много жени се оплакват от запек. Може да го предотвратите като пиете повече течности, ядете плодове, пълнозърнест хляб. Избягвайте шоколада, тъй като той е сред големите причинители на неприятно запичане.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай