Цветя

Алпинеумът - кът от рая

07.02.2006г. / 11 19ч.
Аз жената
Алпинеумът - кът от рая

Много често се среща местенце в двора, което дразни окото, но нямаме идея как да променим. Представям ви лесен начин да превърнете нежеланата гледка в красиво място за отдих и усамотение. Съчетайте скални форми, вода и елементи на градинското обзавеждане като пейки, статуи, сандъчета с цветя и др.

За построяването на алпинеум (комбинация от камъни и цветя) най-добре е да се използват намиращите се на място скални образувания, които са естествено продължение на градината. У нас често се използват напуканите и окарстени варовици, които позволяват благоприятното развитие на алпийските цветя. Обърнете внимание на ерозиралите скални отломки, върху които времето е оставило своя отпечатък. Избягвайте изкуствените елементи – имитация на скали от бетон или тухли, които нямат естествена връзка с другите компоненти на двора.

Растенията в алпинеумите най-често са многогодишни цветя и ниски храсти. Засаждат се в пукнатините на скалите или между отделните камъни. Постоянно са изложени на бързо променящи се процеси – от силно изсушаване до обилно наводняване. Хубавото е, че не изискват силно наторена почва. Съобразете наклона на терена да бъде достатъчен, за да може водата от валежите лесно да се оттича.

На 40-50 см от повърхността се полага 10 см глинеста почва. Насипва се 20 см песъчлива почва, примесена с хумус, и отгоре се слага варовиков трошляк, най-често с декоративна цел.

Многогодишните растения може да се комбинират с едногодишни засадени в дървени сандъчета. Правят се от дъски, които от вътрешната страна се обработват с водоустойчиво покритие.

Ако мястото в двора е малко, голяма пейка с бетонни подпори ще има неприятен вид. Най-добре е да изберете лека пейка, която може да се мести в зависимост от сезона. Подходящ е разцепен на две дънер или дъска положена върху каменни блокове.

Прекрасно решение е изграждането на чучур. Вода, течаща на тънка струйка или капки, има приятно и отпускащо действие. За целта предварително трябва да разгледате плана на сградата, за да сте сигурни, че страничната стена от сградата, на която ще закрепите чучура и каменно корито, може да се изведе вода.

Наред с тези съвети ви препоръчвам допълнително да се обърнете към специалист, който ще ви направи индивидуален план съобразен с детайлите на двора.

Коментар на Нели Иванова: "Алпинеум" – това е нещо много красиво. Създадено от човешката ръка, но напомнящо красотите, създадени от природата. Аз също си правя алпинеум в двора на къщата и затова ако може да публикувате снимки на различни по вид алпинеуми. Също така и снимки на цветя, които са подходящи за външните условия. Благодаря Ви предварително

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
mariq ( преди 11 години )
mnogo krasivi cvetq imate,az po cql den v svobodnoto si vreme se zanimavam sas staini i gradinski cvetq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Dan4eto ( преди 11 години )
az imam golqm dvor v koito mi predstoi da pravq alpineym,no ne znam to4no kakvi cvetq 6te sa neobxodimi za zasajdaneto my.Ina4e tova e edin prekrasen kat sazdaden ot prirodata i 4ove6kata raka.Prekrasno sa4etanie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Milena ( преди 11 години )
Az obicham prirodata,no nqmam golqma vazmojnost redovno da hodq na izlet i zatova se opitvam da si napravq alpineum u doma v dvora,no shte vi byda mnogo blagodarna,ako ni dadete nqkoi idei za oformqne na kytche ot prirodata.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар