Мода

Носим ли дрехи втора ръка?

26.04.2006г. / 21 25ч.
Аз жената
Носим ли дрехи втора ръка?

Дрехите втора ръка все по-често намират място в нашия гардероб. Това показват не само многобройните магазини отворили врати последните няколко години, но и резултатите от анкетата на Аз жената. На въпросът: “Ползвате ли дрехи втора употреба?”, повече от 60 % отговарят утвърдително, от които 23, 85 % пазаруват редовно. Общо са подадени 801 гласа, от тях 8, 99 % до момента не са си купували дрехи втора ръка, а 29, 34 % са против подобен род стоки. Най-много – с 33, 58 % са потребителите, които влизат в магазините и пазаруват употребявани стоки макар и рядко. С най-малък процент – 4, 24 % са тези, които ползват дрехите на свои приятели, роднини и познати.

Гледайки резултатите, спокойно може да кажем, че дрехите втора употреба са се превърнали в необходимост. Най-често се оказваме притежатели на такива, като си накупим на килограм от близкия магазин с етикетче, на което пише внос от Европа. По този начин за по-малко пари се сдобиваме с пролетно, лятно, есенно или зимно настроение.

Най-търсени са сезонните стоки, които в обикновените магазини се срещат на космически цени. Това са например ски комплекти, шлифери, кожени якета и палта и др. Също така се купуват пердета, чаршафи, покривки, спални чували, юргани... Често срещани са и нови стоки, които свършват още първите дни след доставката. Някои магазини продават не само на килограм, но и стоки с единични цени, като например пердетата, кувертюрите и чаршафите, които също излизат няколко пъти по-евтино от новата продукция. Цените падат още повече, когато в магазина се обяви намаление и промоция, което е често срещана практика, а и по този начин магазините си изчистват залежалата стока.

Според Наредба No 27 от 16 август 2005 г. на Министерството на здравеопазването дрехи втора употреба се считат употребявани дрехи годни за по-нататъшна употреба, които след допълнителна обработка могат да се използват по предназначението, за което са създадени. Те трябва да са здрави, почистени, дезинфекцирани и да са без видими дефекти и петна. Не се допуска продажбата на дрехи за деца до едногодишна възраст, лично бельо, бански костюми, обувки и детски играчки втора употреба. Всяка партида, която се продава в търговската мрежа или се предоставя като хуманитарна помощ, се придружава от документ, удостоверяващ, че е извършена дезинфекция, като се посочват методът на обработка и видът на използвания биоциден препарат.
Контролът по изпълнение на наредбата се осъществява от РИОКОЗ – Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

Коментар от М. Михайлова, 52 г., София: "За голямо съжаление в София в някои от магазините за дрехи втора употреба се продават меко казано "Боклуци" от други държави. Много от тези магазини продават дрехите с петна, бельо, детски плюшени играчки, обувки и след като има наредба за забрана продажбата на лошо качествени дрехи, защо контролиращите органи не обикалят по тези магазини и съответно да се взимат мерки навреме. "

А ето и резултатите от нашата анкета за популярността на дрехите втора употреба сред нашите читателки.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
таня ( преди 11 години )
според мен няма нищо лошо в това да пазаруваме от такива магазини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време