Здраве и красота

Слънчевите бани

27.04.2006г. / 13 32ч.
Аз жената
Слънчевите бани

Ефектът от слънчевите бани е поразяващ – защитните сили на организма се засилват, недостатъците на кожата като белези от акне, брадавици и други се скриват и преди всичко слънцето ни зарежда с настроение. Факт е, че излагането под слънчевите лъчи е полезно за организма и най-вече за кожата. Обмяната на веществата се повишава и голямата част от микробите по кожата умират. Съставът на кръвта се подобрява, като хемоглобинът се повишава. Под галещите лъчи ние се успокояваме и дейността на нервната система както и на жлезите с вътрешна секреция се подобрява.

Не случайно нежният бронзов тен привлича окото преди всичко, защото кожата е в отлично състояние. Кожното кръвообращение е подобрено, дейността на потните и мастни жлези се засилва. Кожният пигмент е увеличен, а кожата е освежена, гладка, еластична и по-устойчива.

Тук е мястото да спомена, че лесно може да се прескочи границата на здравословния тен и увредената кожа, макар видимо с красив шоколадов загар. Дълготрайното излагане на слънце може да доведе до преждевременно състаряване на кожата, независимо какъв цвят на кожата сте добили.

Потъмняването на кожата или тена е реакция на организма, чрез която се предпазва от вредата на ултравиолетовото лъчение. Увеличава се количеството на пигмента меланин. Погрешно е да се смята, че ултравиолетовите лъчи са вредни само в интервала между 12 и 16 часа, когато слънцето е най-силно. Те проникват и когато е облачно. Знайте, че са ви необходими само 15 минути, за да си набави организмът нужното количество светлина. Повече от 2 – 3 часа не се излагайте на слънчевите лъчи – това изтощава организма и е вредно за кожата. Може да се появят кожни обриви, мехури или сърбеж. Ако се налага да прекарате повече време под парещото слънце, се облечете подходящо – с широки, проветриви дрехи, които са в светли тонове и не са изработени от много тънки и прозрачни тъкани.

Излагането на тялото на слънчевите лъчи трябва да започне така, както се привиква бебето на слънце – постепенно. В началото около 10 минути, като всеки ден се увеличава. Винаги ползвайте подходящи мазила, предпазващи кожата от изгаряне. Обърнете специално внимание на кремовете и лосионите, които имат слънцезащитен фактор. Хубаво е също така, след слънчеви бани да нанесете хидратиращ крем, който ще успокои кожата.

Коментирай