Здраве и красота

Пушите ли?

05.06.2006г. / 17 00ч.
Аз жената
Пушите ли?

Според анкета направена от Аз жената, все още голяма част от българите не се отказват от вредния навик – тютюнопушенето. От 800 анкетирани, 43 % обичат да палят цигара, 26 % са ги отказали, а 31 % никога не са пушили. За съжаление само 4 % имат планове да се преборят с вредният навик. Най-често пушачите изпушват по половин кутия (12,4 %). Тези които купуват по една кутия на ден са отново със същите проценти. След тях се нареждат с 8 % пушачите, които предпочитат да палят цигара в приятна компания, като изпушват по 2-3 цигари на ден, а на последно място с 5 % са силно пристрастените пушачи, на които не им стига една кутия на ден.

Не е тайна за никого – тютюнопушенето вреди сериозно на нашето здраве и това не е поредната крилата фраза, а самата истина. Цигарите са канцерогенни – употребата им причинява рак, потиска имунитета, повишава риска от стеснение и запушване на кръвоносните съдове, повишава холестерола и мазнините в кръвта и оказва ред други неприятни влияния върху организма.

Доказаните вреди от тютюнопушенето накараха редица страни да въведат силни ограничения или дори пълна забрана в държавните учреждения, заведенията и работните места. Според световните статистики България е сред водещите страни по потребление на цигари, поради което от 2005 г. влязоха в сила одобрени от правителството нови изисквания за тютюнопушенето на закрити обществени места. Това ограничаване на тютюнопушенето е необходимо и е в интерес на общественото здраве, особено за да се предпазят пасивните пушачи, тези които не правят своя избор, но са в риск заради задимената среда. Според наредбата разрешените места за пушене представляват специално предназначени затворени помещения, които имат осигурена механична вентилация и маркировка на вратата “Място за пушене”. В заведенията за хранене и развлечение с по-малко от 60 места, трябва да се отделят половината маси за непушачи. А в заведения с повече от 60 места, трябва да има специално обособена зала за пушачи. Наредбата регламентира и забраната за тютюнопушене на работните места. Не се допускат димящи цигари в детски градини, училища (включително и в техните дворове), културни учреждения като кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и др.

Сериозна заплаха за общественото здраве е и пасивното тютюнопушене. Според учените, ако живеете или работите в задимена обстановка, сте застрашени от същите заболявания, каквито се наблюдават при активните пушачи. Някои от тях са остри хронични респираторни заболявания и намалена белодробна функция при децата и младежите.

Бременните жени трябва да обърнат особено внимание на обкръжаващата среда, в която е задължително отсъствието на цигарен дим. Ако не вземете необходимите мерки, дори и да сте неактивен пушач, рискът от нарушение на психомоторното и умствено развитие на бебето се увеличава и е възможно то да се роди с намалено тегло.

Несъмнено тютюнопушенето е вреден навик, който води до пристрастяване. Все повече водещи медии и индустриални компании се включват в различни инициативи борещи се с опасното пушене. Много консултантски и фармакологични фирми създават различни стратегии и средства за лечение. Това не е само в отговор на богатия асортимент от цигари, заливащ пазара по цял свят, а е и в подкрепа на желанието на всеки съвременен човек да води здравословен начин на живот, който не застрашава здравето на  околните.

Коментирай