Меню
Готварство

Сабджи пилаф

13.07.2006г. / 14 54ч.
Аз жената
Сабджи пилаф


2ч. ч. басмати /като няма – друг качествен дългозърнест ориз/
1ч. ч. грах
1ч. ч. зелен фасул
1ч. ч. моркови на тънки кръгчета
1ч. ч. карфиол на розички
1 ситно нарязана люта чушка /може да се замени със сладка/
2с. л. масло
по 1/2ч. л. джинджифил и куркума
1л вода
сол
3 добре узрели домата, обелени и нарязани на дребно
2 дафинови листа
увити в марля: 6 карамфилчета, натрошена пръчица канела, по 1ч. л. кимион на зърна и кардамон, чесън на прах или пресован

Оризът се измива добре, накисва се за 15мин. и се отцежда. Маслото се загрява и в него се запържват всички зеленчуци /без доматите/, джинджифила и куркумата – на силен огън 4-5мин. После се слага оризът, разбърква се и се прибавят останалите съставки. Щом заври, котлонът се намалява и оризът ври захлупен, докато поеме напълно водата. Сваля се от котлона и се оставя 7-8мин. После торбичката с подправките и даф. лист се изваждат и пилафът се сервира върху горещ поднос с лимонови резени.
Хубаво е за гарнитура на панирани сиренца или риба, но и като самостоятелно ядене е напълно достатъчно. Дълга рецепта – кратко и лесно готвене.

Коментирай