Семейство

Съвети за успешен брак

25.08.2006г. / 11 47ч.
Аз жената
Съвети за успешен брак

Какво ще ви помогне да се справите

Контролирайте се

Когато сме уморени, стресирани, наранени или ядосани, всички сме способни да нараним друг човек с думите си. А когато го направим, тези думи са често онези, които бихме искали да не бяхме споменавали. Двойки, които избягват да си кажат всяка гневна мисъл, когато обсъждат чувствителни теми, са определени като най-щастливите. Омекотете подхода си и помнете, че колкото по-безразлични сте в приказките си, толкова повече конфликти ще има. С критикуващи или презрителни забележки в противопоставящ се тон никога няма да получите това, което искате.

Правете компромиси

Ключът е: и ДВАМАТА партньори да предложат решения, за да посрещнат нуждите на половинката си. Ако един партньор прави компромиси много по-често, в един момент ще срещнете проблеми. Трябва да има общо уважение към другия човек и желание да се откажеш от собствените си желания, когато е нужно.

Имайте високи стандарти

Най-успешните двойки са тези, които отказват да показват или приемат наранително отношение от партньора си. Колкото по-малко е нивото на толерантност към лошото поведение в началото на взаимоотношение, толкова по-щастлива е двойката по-нататък.

Научете се успешно да излекувате и да сложите край на спор

Успешните двойки знаят как да сложат край на спор и как да "поправят" ситуацията, преди спорът да излезе извън контрол. Успешните опити за "поправка" включват:

– сменянето на темата към нещо, което няма никаква връзка
– използването на чувството за хумор
– правенето на грижовна забележка – "Разбирам, че ти е тежко"
– уточняването на факта, че сте заедно в това – "Това е наш проблем"
– предлагайки знаци на признателност към вашия партньор и неговите или нейните чувства – "Наистина го оценявам и искам да ти благодаря за..."

Ако спорът стане твърде напечен, направете 20-минутна почивка, и се съгласете да говорите върху тази тема, когато и двамата сте вече спокойни.

Фокусирайте се върху позитивното

В щастливия брак, двойките правят поне пет пъти повече позитивни изказвания за себе си и за своята връзка ("Смеем се много") от противоположните негативни изказвания ("Никога не се забавляваме") Един добър брак трябва да има богат климат на позитивни чувства, твърдения и убеждения.

Търсете помощ, когато е необходимо

Средностатистическата двойка чака шест години, преди да потърси помощ за брачните си проблеми. Имайте предвид, че половината от всички бракове, които се разтрогват, се прекратяват именно през първите седем години. Това означава, че средностатистическата двойка живее без радост за доста дълго време.

Коментирай
Свободно време