За дома

Необходима ли е топлоизолацията?

29.09.2006г. / 22 58ч.
Аз жената
Необходима ли е топлоизолацията?

С настъпване на първите есенни дни се замисляме за отоплителния сезон и високите сметки за парното. Настръхваме при мисълта, че голяма част от заплатата отива за отопление, а вътре в жилището ни е студено и влажно. Особено ако живеете в панелен блок, каквито у нас има над 700 хиляди, темата за топлинната ефективност е ... болезнена. Според Агенцията за енергийната ефективност всяка година държавата ни губи над 1 милиард лева от завишено енергийно потребление породено от липсваща топлоизолация на сградите.

Несъмнено топлоизолацията е едно от най-ефикасните средства в борбата с намаляване на разходите за отопление. Тя отстранява мухъла и плесените по стените, играе роля на шумоизолатор и защитава фасадата от атмосферните влияния. Също така повишава температурите през зимата и ги понижава през лятото, а най-хубавото е, че с времето направената инвестиция се възвръща.

Преди да повикате фирма, която да ви постави изолационните плоскости, обърнете внимание на дограмата и стените. За да се усети ефектът от топлоизолацията е най-добре да смените старата и изметната дограма.

Има три основни начина за изолиране – вътрешна топлоизолация, външна топлоизолация, която се поставя на фасадата и вградена – позната още като “сандвич”. Последната не е подходяща за ремонтни дейности, защото се поставя между 2 реда тухли и се изпълнява още при строежа на сградата.

Видовете материали са: експандиран пенополистирен (EPS), казват му фасаден стиропор, екструдиран пенополистирол (XPS) познат като фибран по името на българския производител, вата (минерална стъклена и каменна) – подходяща е за изолация на сгради с цялостна външна фасадна дограма, външни и вътрешни бои и мазилки, корк и тапети.

При външната изолация първо се почистват стените и след това се залепват плоскостите. В тях се поставят пластмасови дюбели и върху платната се поставя армираща стъклофибърна мрежа. Шпаклова се със специална смес, съдържаща компоненти, които я правят по-устойчива на атмосферните влияния. Върху ръбовете се слагат алуминиеви ъгли с мрежа, а на горния край се монтират ламаринени козирки. Накрая се полага фасадната мазилка.

Обърнете внимание на:

Обърнете внимание дали топлоизолацията застъпва горната и долна панелни фуги на етажа. Това е необходимо, за да не прониква вода през тези участъци.

Ако фасадата е силно нарушена е наложително да се направи ремонт на фугите от топлоизолацията до покрива.

Изолацията трябва да застъпва етажите под и над вас с 40-50 см, за да не се получат термомостове.

Липсата на стъклофибърна мрежа води до намален гаранционен срок.

Коментирай