Здраве и красота

Децата страдат от свръхтегло

19.10.2006г. / 00 37ч.
Аз жената
Децата страдат от свръхтегло

50 % от европейците страдат от наднормено тегло или затлъстяване, сочат данните от международен доклад. Най-тежко се отразява на децата, чийто процент се е увеличил няколко пъти, надминавайки този в САЩ. Това са деца най-често от Испания, Португалия, Италия, Малта, Гибралтар и Крит.

Бившите комунистически страни бавно се доближават до европейските тенденции, като например Унгария, където 1/3 от населението е с наднормено тегло. Не случайно от началото на тази година в лавките в училищата са забранени продажбите на чипсове, шоколадовите десерти и други лакомства, предразполагащи към надебеляване. Вместо тях продавачите предлагат “диетични” храни и напитки. В столовете менюто е специално разработено, а директорите съблюдават стриктно изпълнението на наложените мерки.

Според представители на министерството на образованието мерките против затлъстяване няма да дадат мигновени резултати, а ще бъде необходимо време и последователна работа. Преди всичко е необходимо младите хора да бъдат запознати с начините на здравословно хранене. Ето защо кампанията е огласявана по телевизията, вестниците и Интернет страниците.

В Германия 15% от децата между 3 и 17 години са с наднормено тегло. Програмата за борба с излишните килограми е стартирала преди три години, но обхваща само около десетина училища. Тя включва освен съветите за здравословен начин на хранене и допълнителни 2 часа спорт. В момента програмата обхваща и други училища, като до този момент над 35 хил. ученици са взели участие. Главно се занимават с футбол, повлияни от световното първенство. Според немските преподаватели е необходимо децата да разберат, че колкото повече се хранят с лакомства, толкова повече трябва да спортуват. Тази стратегия им помага и вече има признаци за подобряване на ситуацията сред децата.

У нас 1/5 от подрастващите страдат от свръхтегло, с което страната ни се нарежда на 6-то място в Европа по брой на затлъстели деца. Това е сериозен проблем, пред който родителите са безсилни. Независимо какво е менюто в стола, децата предпочитат да се наредят на лавката, за да си вземат любимите кроасани, вафли и газирани напитки. Запознати с проблема алармират, че децата знаят какво представлява здравословния начин на хранене, но не проявяват желание да го спазват.

Без съмнение един от проблемите е показващите се вкусни лакомства в рекламните блокове по медиите. От друга страна в повечето училища часовете по физическо не са любимото занимание на децата. Това е така, защото няма разработена атрактивна програма и спортната база е остаряла или липсва.

Хубавото е, че в момента стартира проект в рамките на Европейската програма срещу затлъстяването, в който участие ще вземат семейства с един или повече членове с наднормено тегло, което прави общо 1,4 милиона души. Общоевропейският проект "Diogenes" е включен в шестата рамкова програма на Европейската комисия и засега набира доброволци.

Коментирай