Майчинство

Чисти памперси

01.11.2006г. / 09 57ч.
Аз жената
Чисти памперси

Докато чакаме производителите на еднократни памперси и на памучни пелени да се разберат кой вреди повече на природата, ти предлагаме да избереш най-доброто за детето ти – памперсите с разграждаща се подложка.

Ако имаш бебе (или си решила да имаш бебе) няма начин да не се сблъскаш с екзистенциалната дилема “Кои памперси/пелени са най-добрият избор?”. Естествено и интуитивно поставяш на първо място здравето на детето. Не можеш обаче да пренебрегнеш и сериозните последствия за околната среда от употребения и изхвърлен памперс. Защото последното директно отново води към първото – здравето на твоето дете.

Въпросният използван и ненужен вече памперс със сигурност не може да бъде изхвърлен разделно (сещаш се защо). Обикновено той стига до сметището, където си отлежава към 500 години преди да се разгради. Съществува и риск от разпространение на вируси в подпочвените води (близо 100 вируса могат да оцелеят в замърсения памперс до две седмици). Еднократните пелени съставляват 4% от отпадъците на едно домакинство. Всяка година само в България на сметището отиват 323 милиона такива пелени, a в света – 18-20 милиарда. За 2 години всяко едно бебе има нужда от около 4 500 смени на памперсите.

Памучните пелени за многократна употреба са доста по-добър вариант от неразградимите, но също трупат черни точки заради сериозното количество употребена електроенергия и вода. Дори от двайсетина години се води ожесточен дебат кой вид е по-вреден за природата. Изводите от различните изследвания са противоречиви и много зависят от спонсора на проучването. Все пак в него Gorichka застава твърдо зад варианта с памучните пелени.

За щастие имаме добра новина (дано след тази мрачна статистика си стигнала до този абзац) – от близо две години съществуват памучни памперси с биологично разграждаща се подложка, която спокойно можеш да изхвърлиш в тоалетната, да пуснеш водата и да не тормозиш повече съвестта си. Такива са т. нар. gDiapers, както и BambinoMio (има ги и на българския пазар, за съжаление цената им все още е по-висока от тази на обикновените), спечелили доста международни тестове. Подложката не съдържа пластмаса, полипропилен, хлор, парфюми, аромати и остатъчни отпадъци. Това позволява лесно и пълно разграждане. Даже стават за компостиране, когато са напоени само с урина. Иначе се препоръчва винаги да се изхвърлят директно в тоалетната.

Отговарят на изискванията на един нов тип индустрия – т. нар. “Cradle to cradle” (буквално от люлката до люлката) – когато един продукт е вече неизползваем по предназначение, той не става безполезен боклук на бунището. Може да бъде хвърлен спокойно на земята и да се разгради в почвата – така става храна за растенията и животните. Другият вариант е да се рециклира и да се използва като суров материал за нови продукти.

Добри са и за бебето – не съдържат вредни вещества (BambinoMio отговаря на Стандарт Eco-Tex 100), влагата преминава само в едната посока и докато пелената се напои изцяло, кожата остава суха. Изработени са от естествени, дишащи материи, които не запарват и не водят до обриви и алергични реакции, както е с еднодневките. На сайта на gDiapers ще намериш и информация как да ги компостираш, както и подробности за гаранциите за природата.

И още нещо, с този избор правиш детето си еколог от най-ранна възраст. Няма начин да те обвинява за това в пубертета..

Материалът е любезно предоставен за публикуване от Gorichka.bg.

Коментирай
Свободно време