Писна ми

“Под игото” разказан в 5 страници

15.11.2006г. / 10 20ч.
Вергиния Генова
“Под игото” разказан в 5 страници

Вече и на българския пазар излиза сбит преразказ с елементи на разсъждение на “Под игото” от Иван Вазов. Това е дело на г-н Ангел Малинов и издателство “Труд” – по тертипа на издателство “Клифсноутс”, което от години вече разработва класически произведения като “Война и мир” и творбите на Шекспир.

Прекрасно, това е добър ден за българските ученици. Какво по-хубаво от това да прочетеш цяла книга за половин час и да наизустиш старите тестове, като отговориш на 20-тина въпроса от типа:

Кой е Боримечката?

а/ герой от “Под игото”
б/ партизанин
в/ прякор на мутра

Ще кажете и това е нещо? Все пак децата ще знаят основни събития от българската история, както и ще познават българските литературни класици. Аз разбира се приветствам начинанието, но ръкопляскайки си задавам и някои въпроси. Кому е нужно да копираме всичко иностранно? Дали пак няма да се оплетем в примката на криворазбраната цивилизация? Нали именно в днешно време се стремим българското образование да се оттласне от типа пенкилер по всичко и да бъде по европейски образец. Не се съмнявам, че хора от старата школа са добри в преразказа, но колко добри ще са децата ни в създаването на свой текст? Ако всичко, което четат са сбити преразкази на вечните книги /защото все още ги няма и филмирани/, то колко богат ще бъде речникът им на български език? Как ще могат да уловят духа на времето, в което е творил авторът, да различават различните образности у различните творци? Минавайки на тестови галоп през българската класика ще намерят ли нещо различно в стила на “Под игото” и “Железният светилник” например? Не е ли по-добре да прочетат 10 книги, но те да оставят трайна диря в съзнанието им, отколкото да прочетат 100 еднотипни сбити преразказа с елементи на разсъждение и да имат 100 точки на теста по български език и литература, само защото са зачертали верните отговори? Може би четенето на книги в оригинал ще остане за единиците, желаещи да се запишат в кръжока по българска литература? Но кой ще го направи, ако това е скъпо струващо хоби, което няма да даде хляб в ръцете на подрастващите – по-добре е да изберат СИП по чужд език, компютри или икономика.

Винаги съм смятала, че часовете по българска литература трябва да са часове, в които преди всичко друго, да се възпитава любов към езика, любов към родното, да се възпитава усет към езика и творческото мислене.

Или ще кажете, че когато влезем в големия свят, българският език няма да влиза в тестовете на Евросъюза и няма да е критерий за образованост.

Е, ако това е начин за оттласкване от българското и конвергенция, граничеща с обезличаването, няма да са ни нужни много поколения, за да успеем да я прокараме.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен Ученик ( преди 7 години )
Е това не е лоша идея да наблегнем на качеството в образованието, а не на количеството. Обаче това което системата се стреми не е да научим повече неща некачествено. Очаква се от нас всичко да го научим качествено и подробно, но повечето от нас не ни интересува материала, който е определен за преподаване. И за ******* по-горе в коментарите, които си мислят че трябва да сме българи и трябва да прочетем някакви творби от хора които са отдавна мъртви, е няма да стане. Тези творби ще бъдат прочетени от деца на които им е интересно за българия и миналото и. "Нищо няма да ни стане" ... По-скоро нищо няма да стане с образованието в тази страна, ако не се светнете че ако не искаме да научим нещо няма да го научим. Най-много да го назубрим за оценки... А от това няма никакъв смисъл - само излишен труд,От редакцията:Заместихме една дума със звездички, надяваме се на разбиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
129 rate up comment 0 rate down comment
daiana ( преди 11 години )
за мен тази книга значи много.Тя е за мъки,битки,но не е само тава в нея има и хубави моменти.за мен тази книга е най доброто нещо да се чете за историята на нашите деди и баби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56 rate up comment 1 rate down comment
ivan ( преди 11 години )
*** shibanite saitove nema edin svesen prerazkazОт редакцията:Целта на преразказа е ти да го напишеш, а не да го прекопираш. Освен това все повече учители ползват интернет. :-) Дори някои и есемеси пращат за платени преразкази и курсови работи, че да са в течение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26 rate up comment 13 rate down comment
Една българка ( преди 11 години )
Ей, подрастващите , който не могат дори да пишат на родния си език...ако не прочетете като за начало Йовков,Елин Пелин, Вазов, Талев, Димов, Вапцаров, Смирненски,Чудомир, Дебелянов и Яворов не се барайте за българи. Какви българи сте ако не си знаете историята и родните автори писали за нея. Срам ме е че има такива като вас...само молове, марки и телефони са ви в главите. ***. Яки да са ви майките и бащите...ама кой каквото си е надробил това ще сърба..От редакцията:Изтрихме едни обиди и ги заместихме със звездички. Вероятно нямате нищо против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
130 rate up comment 0 rate down comment
Янка ( преди 11 години )
Чeта и не мога да повярвам,чe Българският език-за статия за ;ПОД ИГОТО: се пишат на латиница,а не на чист български език.И това е в България.О роден език на какво си подложен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27 rate up comment 0 rate down comment
studentkata ( преди 11 години )
Я да вземете да ги прочетете тия глави - нищо няма да ви стане (освен може би да станете малко по-умни, от което не се умира...).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38 rate up comment 0 rate down comment
daniela ( преди 11 години )
men tazi kniga mi haresva mnogo tq mi e edna ot lubimete
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 3 rate down comment
boOobiTo ( преди 11 години )
nqkoi 6te mi dade li sbit prerazkaz na 2-ra glava ot pod igoto "burqta"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
stefy ( преди 11 години )
molq vi za ytre mi trqbva prerazkaz na radini valneniq ot pod igoto molq vi pomognete mi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
gergana ( преди 11 години )
imam edin vapros kam romana Pod igoto-koi sa 2momenti na otkrito nasilie ot strana na turcite?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар