Семейство

Всички деца имат права

21.11.2006г. / 11 21ч.
Аз жената
Всички деца имат права

На 20 ноември 2006г. стартира националната информационна кампания на УНИЦЕФ за правата на детето “Всички деца имат права. Всеки може да помогне.” Инициативата започва на 20 ноември, защото това е денят, в който е подписана Конвенцията на ООН за правата на детето. Посланикът на добра воля на УНИЦЕФ за България Димитър Бербатов, подкрепя и участва в инициативата.

В България все още има много деца, чиито права не се зачитат. 9 776 деца са настанени в специализирани заведения, а тези деца имат право да живеят в семейство. 20 000 деца са отпаднали от училище през последната година. Общото ниво на бедност при децата е 8%, в сравнение с 4% за цялото население на България. Това означава, че за децата има два пъти по-голяма вероятност да бъдат бедни, отколкото възрастните. Много деца с физически и умствени затруднения са изолирани в различни помощни училища. Тези деца имат право да учат и играят заедно с връстниците си.

Кампанията на УНИЦЕФ цели да подтикне хората да мислят за правата на децата като нещо, изискващо специално внимание и действие; да убеди всеки един, че има отговорност към децата на България.

Известни български личности се присъединиха към кампанията на УНИЦЕФ в името на децата. Това са: Димитър Рачков, Васил Василев – Зуека, Малин Кръстев, Иван и Андрей от “Сблъсък”, Деян Донков, Юлиан Вергов, Ани Пападопулу, Владимир Карамазов, Румънеца и Енчев, Остава, бате Енчо, Марин от Star Academy. Те бяха гости на децата в пет училища в столицата – 7 СОУ “Св. Седмочисленици”, 22 СОУ “Г. С. Раковски”, 6 ОУ “Граф Игнатиев” и 1 СОУ “П. Славейков”, а в последствие ще посетят по три училища в десет големи града в страната, където ще звънят със звънчета заедно, за да “пробудят” обществото.

По случай стартирането на кампанията, г-жа Мария Каливис (Регионален директор на УНИЦЕФ за Централна и Източна Европа и ОНД), г-н Октавиан Бивол (Представител на УНИЦЕФ за България) и г-жа Ширин Местан (Председател на Агенцията за закрила на детето) посетиха 7-мо СОУ “Свети Седмочисленици” в София на 20-ти ноември и обсъдиха правата на децата с учениците, като им подариха и Конвенцията за правата на детето.

фото поглед

Коментирай