Семейство

Как да приемаме подаръци и благопожелания

28.12.2006г. / 10 00ч.
Вергиния Генова
Как да приемаме подаръци и благопожелания

На първо място с чисто сърце. Не крийте щастливите емоции – радвайте се, ако подаръците и пожеланията наистина ви харесват. Така ще направите по-щастливи и онези, които са ги избирали или правили собственоръчно, специално за вас.

Проблем е, ако не сте сигурни в искреността на хората, които ви поздравяват, но на любовта отвръщайте с любов, на учтивостта с учтивост.
Но ако някой ви подари нещо с трепет и наистина очаква да изпаднете във възторг, а вие въобще не го харесате, тогава може с една дума или поглед да развалите празника. Не го правете.

Особено неловко се получава между двойки, които от скоро са заедно. Мислите си, очаквах златни обици, а той ми подарява дезодорант – как може като през цялото време ми обяснява колко е влюбен в мен. Може би е израснал в такава среда, където това е нормален подарък или пък в момента няма финансова възможност за нещо повече. Или пък просто знайте, че истинската му същност е да бъде леко скръндзав – е положителното е, че ако връзката ви стане трайна ще има един пестелив човек в семейството – ако се нуждаете от това все пак подаръкът може да се окаже не чак толкова лош. Но дори това да не е мечтата на живота ви, постарайте се да не избягате още на Коледа – дайте му поне още един шанс.

Ако подаръкът е от близък човек, с който се познавате много добре, най-вероятно няма да е проблем да поговорите и да разберете от къде е бил купен и дали може да се смени с нещо, което повече ще ви допадне. Обикновено това може да се случи между съпрузи – но повечето, които нямат нюх към романтичните изненади, но наистина обичат половинките си, просто им предоставят празничната сума в пликче и после заедно се радват на избора.

По Коледа в офисите хората изпадат в празнична треска. Стараят се по някакъв начин да изкажат благодарността към колегите си, да покажат, че им е приятно да са заедно, затова често се правят символични подаръци. Практиците не ги харесват, според тях трупат боклуци в къщи, но сантиментално настроените хора си ги събират на специални места в къщи и за тях са нещо повече от дребни сувенирчета. Ако сте от първите приемете петия свещник за деня с широка усмивка и благодарете възможно най-ведро – човекът се е постарал да ви уважи. Какво да правите с тези джунджурий, ако толкова няма на кого да ги подарите, запазете ги и на следващата благотворителна коледна акция ги дарете.

Знайте, че някъде има хора, за които това ще бъде единственото празнично нещо, което да им напомня, че не са съвсем забравени от целия останал свят.

Коментирай