Семейство

Деца в колата

19.06.2007г. / 20 37ч.
Вергиния Генова
Деца в колата

Слагаме на стъклата на колите – бебе в колата, дете в колата и така предупреждаваме другите участници в движението да внимават, защото превозваме ВИП персони за нас. Но как се чувстваме с тези ВИП персони на дълъг път, дали не се чувстваме като в мини джунгла всред шумящи пакетчета чипс, навсякъде хвърчащи пуканки, крещейки: “Избърши се! Не мажи с шоколада по тапицерията! Не рисувай по стъклото! Седни на мястото си! Не викай! Не скачай!"...

Родителите, които пътуват с кола знаят целия този репертоар и са измислили стотици трикове да усмирят малките палавници и да ги накарат поне известно време да стоят мирно и да се забавляват кротко и по възможност самостоятелно. Ето някои хитринки.

Трябва да ги съобразите с възрастта на детето, при по-малките задължително е да вземете голяма част от плюшените домашни любимци, защото ако не го сторите рискувате на половината път до морето да ревнат, че не сте взели любимото мече и това е трагедията на века, че мечо няма да види морето. Ако спрете на първата бензиностанция и купите ново мече, няма да е достатъчно, защото старото вече има своя биография, живяло е дълго време с вашето семейство, познавате се добре и е част от домашните. Това е все едно да не вземете някой от членовете на семейството с вас. Затова преди да поемете на път давате раницата и казвате: “Ето, сложи всички плюшковци и всички играчки, които искаш в нея”. Така ще знаете, че никой не е забравен.

Вземете книжки за разглеждане, за по-големите Рубик куб или електронна игра.

Разбира се музика – пуснете детски песнички. Те не само създават настроение, но децата ги заучават и започват да пеят, без да тършуват из колата и да мислят за поредни нови бели.

Има стотици игри, които се играят без да ставаш от мястото си. Игри – познай животното, познай професията, която съм си намислил, игри на асоциации, филми или просто за по-малките игра, в която трябва да казват думички с избрана буква от азбуката. С такъв тип игри децата могат да се забавляват с часове, а по този начин ще обогатите речника им и ще развивате асоциативното им мислене.

По-големите може да забавлявате като разказвате интересни неща от историята и географията на местностите през които минавате. Разбира се по този въпрос трябва повече да се потрудите. Идеално е ако отделите повече време, така че да можете да спрете тук-там по пътя, не само да хапнете и да отидете до тоалетна, но и да посетите някое интересно място, да се порадвате на красивата борова горичка или на залеза. Страхотно е ако пътувате повече из страната да подарите на децата си по една книжка със 100-те Национални туристически обекта и да насърчите по-големите сами да научат нещо повече за тези, през които ще имате възможност да минете по време на това ви пътешествие и да разказват. Те сами ще се запалят да събират печати и ще искат да обикаляте и да пътувате повече и повече. Така заедно ще научите повече неща за нашето минало и ще имате възможност да разговаряте на много и интересни теми.

Това е времето, в което може да говорите непринудено с децата си и за проблемите в училище, за тийнейджърските страхове и неволи. Ще бъде естествено да си разказвате случки, вие да си спомняте неща от вашата младост и те естествено да споделят за своите притеснения или мечти.

Така неусетно и бързо ще пристигнете там, за където сте се запътили. Децата няма да са ви в тежест при пътуването, а точно наопаки – ще са стимул да пътувате повече. А с деца винаги е весело.

Коментирай