Бременност

Секцио – страшно ли е наистина?

29.06.2007г. / 14 13ч.
Аз жената
Секцио – страшно ли е наистина?

Раждането със секцио не престава да е спорна тема – независимо дали е мъж или жена, бъдеща майка или лекар, всеки човек има мнение. Когато е по медицински причини голям процент от хората го приемат, но когато е въпрос на избор, цезаровото сечение ли е най-правилният път за притеснената родилка и бебето й?

Най-често страхът на бъдещата майка е продиктуван от факта, че това все пак си е операция и от украсените страшни истории на приятелки и по форумите. За това попитахме четири майки, които са минали по този път за страха, възстановяването след секцио и дали биха родили по същия начин:

Беше ли ви страх от секциото?

Ж. Т. : Първият път – малко. После вече – още по-малко. Когато знаеш какво те очаква е по-лесно.

М. Д. : Да, беше ме страх, най-вече заради упойката.

В. С. : Да, много ме беше страх и въпреки това два пъти раждах секцио – така се налагаше. Усещането е страшно и неприятно – заради недоверието към лекарите, а и като прибавим кошмарните разкази на препатили в болниците хора, да си кажа честно не ми остана капка смелост!

А. П. Притеснявах се, защото беше нещо непознато, но анестезиологът дори успя да ме развесели.

Бързо ли се възстановихте?

Ж. Т. : Относително бързо. Основната ми мисъл беше новороденото бебе и исках да съм пълноценно с него, затова не мислех за болката и се раздвижвах още на другия ден.

М. Д. : Да, учудващо бързо и за мен самата.

В. С. : При първото секцио не се възстанових толкова лесно и бързо някъде за около месец, месец и половина като се има предвид, че не попаднах нито на добър лекар, нито на добър анестезиолог. Вторият път почти няма място за сравнение, докато дойдох в съзнание, имах усещането че съм се наспала добре и че мога веднага да стана да се разходя .

А. П. : Да, не очаквах да е толкова лесно и бързо.

Ако можете да избирате, бихте ли родили отново чрез секцио?

Ж. Т. : Да.

М. Д. : Ако не се налага по медицински показания, не бих родила отново секцио. Мисля, че естественото раждане е за предпочитане, тъй като си активен участник наравно с медицинския екип и можеш пълноценно да се насладиш на тази невероятна емоция да станеш майка.

В. С. : Честно казано мисля, че това е по-добрият начин за бебчето и определено пак бих избрала да родя чрез секцио !

А. П. : Да, определено.

Прочетете още:

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Цветелина ( преди 11 години )
Здравейте, и аз роди секцио преди 2 седмици. Стана така, тъй като ми мина термина с няколко дни.. нямах признаци за раждане а детето беше с увита пъпна връв.. На първата вечер след операцията станах да направя 2 3 крачки, а на другият ден вече си ходех по малко.. и така до края на престоя ми в болницата- 5 дни общо лежах, вече можех да ходя нормално изправена без проблеми. Явно при всеки операцията се понася различно, защото аз лично нямампроблеми с нея. Чувствам се добре и двете с бебето сме наред, без проблеми :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Гинка ( преди 11 години )
Родих със секцио по медицински причини в края на миналата година, макар че имах честта в продължение на 3 часа да опитам и от болезнените контракции, съпътстващи едно нормално раждане. Възстанових се съвсем бързо. Не съм мислила за болката на корема- нямах време за това. Още на следващия ден след прибиране от болницата с бебето, ходих до бебешки магазин, бутайки количката по неравните софийски улици и тротоари т.е. точно 1 седмица след секциото. Покрай грижите за бебето нямах шанс за отпускане, почивка и залежаване, което може би ми спомогна да вляза във форма бързо. Хубаво е в днешно време, че жената има избор що се касае до начина на раждане. Желая успешен избор на всички бъдещи майки и успешно възстановяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Denica ( преди 11 години )
Родих секцио по здравословни причини. Макар и да знаех какво ми предстои ме беше страх. Дори се разплаках преди секциото но от смесени чувства. Слава Богу бсичко мина нормално, пък и попаднах на добър екип макар и да не съм го избирала. Бяха много добри. Седнах на леглото същия ден и сигурно щях да тръгна,но ме задържаха в интезивно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 12 rate down comment
ivanka ( преди 11 години )
az sa6to rodix sekcio i sam mn dovolna mn barzo se opravix ne se pla6ete 4ak polkova ot sekcio
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49 rate up comment 3 rate down comment
Румянка ( преди 11 години )
Ако не ви се налага по медицински съображения , отказвайте ! Нямате си на идея какво може да ви се случи. Операцията си е операция. Ако пък все пак ви се наложи ,искайте да сте в съзнание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 10 rate down comment
myj ( преди 11 години )
До Криси:Много ме дразнят коментари, които започват с "Пълни глупости". Проявявай малко повече уважение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59 rate up comment 1 rate down comment
моника ( преди 11 години )
Определено си е страшно ! Наложи ми се по медицински причини - по време на упойката мислех , че ще си отида млада и зелена ! Да не говорим за болките после ... И това при положение , че екипът ми беше избран ! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 12 rate down comment
Ема ( преди 11 години )
Родих секцио и на 6ти ден след операцията ходих до магаазина!Сестра ми роди номрлано и цели 6 месеца не можеше да седне, хранеше се даже права.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80 rate up comment 60 rate down comment
криси ( преди 11 години )
Това са пълни глупости! Секциото е операция и нищо не може да промени това! Ако не ви се налага, не прибягвайте до подобна процедура! Родих чрез секцио по мед. причини, няма нищо естествено в това да ти отворят корема, за да извадят бебето. Ходиш прегърбен като скарида с ужасни болки, а майките родили по естествен път се възстановяват далеч по-бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15 rate up comment 35 rate down comment
Valsilisa ( преди 11 години )
С две ръце съм за секциото!Второто си дете родих така,след първото нормално(кошмарно) раждане!Тайничко се надявах с второто ми дете да се наложи да родя секцио,така и стана!Попаднах на страхотен екип,бях в съзнание по време на операцията,всичко беше супер!Единствената болка,беше от катетъра,което е едно нищо! ;)Мога да родя още 5 деца със секцио! :))Пожелавам на всички бременни здрави и красиви бебенца,независимо как ще се родят и много лека и безпроблемна бременост и раждане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар