Здраве и красота

Запекът - говорим ли за него или страдаме мълчаливо

05.06.2003г. / 00 00ч.
Аз жената
Запекът - говорим ли за него или страдаме мълчаливо

Нередовният стомах – резултат от стрес и лош хранителен режим
Запекът е широко разпространен проблем. Средно 16% от населението в България страда от запек (констипация). Този проблем засяга в по-голяма степен жените. 20% от жените страдат от нередовен стомах. Според лекари основната причина за запек е неправилното хранене и липсата на физическа активност.
При съвременния начин на живот е трудно да формираме хранителни и физиологични навици – работим нон-стоп, лягаме късно, пътуваме много. Често ядем “на крак” и не консумираме достатъчно фибри и течности. Седенето пред телевизора, алкохолът, недостатъчно пиене на вода, преяждането с месо и мазни храни довежда до запек.
От друга страна, констипацията може да бъде предизвикана от психологически проблеми, пътуване, стрес, смяна на работното място или среда.

За запек (констипация) като здравословен проблем
Може да се говори за здравословен проблем, ако ходим по голяма нужда по-малко от 2-3 пъти в седмицата. Съществуват някои фактори, които повлияват развитието на запек. На първо място, това е неправилният начин на хранене и липса на физическо натоварване; някои здравословни състояния като операции, заболявания на вътрешните органи, раждане.

  • Хормоналният дисбаланс
    Изследванията сочат, че хормоналният дисбаланс също води до запек – често преди и по време на месечен цикъл и/или бременност, както и по време на менопауза. Хормонът прогестерон има свойството да намалява мускулните контракции. По този начин движението на дебелото черво се забавя от овулацията, което обяснява и защо често жените се чувстват подути преди менструация.
  • Храносмилането
    Храната се придвижва в стомашно-чревния тракт от движението на червата – перисталтика – ритмично свиване и отпускане на мускулите в стената на червото. По време на това “пътуване” през дългите около 9 метра черва на човека, храната се обработва физически и химически. Когато “пътуването” приключи, хранителните вещества са абсорбирани в организма. За да “пътува” нормално съдържанието на червата трябва да е достатъчно по обем и меко. Начинът на живот и консумацията на храни бедни на вода и фибри могат да доведат до втвърдяване на съдържанието на червата. Чувстваме се “издути”.

    Запекът може да бъде излекуван с промяна в начина на живот и хранене.
    На първо място се препоръчват храни, богати на растителни фибри, най-вече плодове и зеленчуци. Те се храносмилат лесно, защото съдържат вода и влакнини. Тези храни “напускат” организма бързо и така улесняват изхождането. Зърнените храни и черният хляб също имат високо съдържание на влакнини. Изключително важно е да се приемат и достатъчно количество течности. Редовната физическа активност е отлично “лекарство” – изразходването на повече енергия ускорява метаболизма.

    Ако все пак нищо не помага?
    Когато промяната на двигателния и хранителен режим не успеят да се справят с проблема прибягваме до лаксативи или слабителни средства.

  • Бъдете внимателни, при избор на слабително средство
    Най-важното за едно слабително средство е неговата ефективност. Ако организмът привикне лесно към лекарството, дозата трябва да се увеличава постоянно. Така лекарството може да загуби своята ефективност. Важна е поносимостта и безопасността на лекарството. То не трябва да предизвиква дискомфорт и спастични болки, ако е прието в препоръчаната доза. Необходимо е да се предвиди началото на действието му. Добре е, когато едно слабително средство се приеме вечерта, ефектът да се проявява на сутринта, като по този начин се запазва естественият биологичен ритъм на човека.
    Слабителните средства под формата на капки, притежават изброените предимства. Те дават възможност за индивидуално дозиране – според тежестта на проблема. Това се постига най-добре със слабителни средства под формата на капки.

    Гуталакс® – ефективно слабително средство с меко действие!

    Гуталакс® е лекарствен продукт за възрастни и деца над 12 години. Преди употреба прочетете листовката.

    За дозировката, начин на приложение и противопоказания попитайте Вашия фармацевт.

  • Коментирай