Здраве и красота

Климактериум

29.03.2002г. / 00 00ч.
Аз жената
Климактериум

Климактериумът е естествен период от живота на всяка жена. Това е преходен етап, свързващ плодоносната възраст с неизбежната старост. Продължителността му е индивидуална, но обикновено надхвърля десет години.

Климактеричният период протича в три фази. Предменопаузата е фаза, през която започва постепенно намаляване на яйчниковата дейност и продължава няколко години. Първоначално, през втората половина на цикъла, количеството на един от яйчниковите хормони – прогестерон – е недостатъчно. По-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка, като през целия цикъл се отделят само един вид яйчникови хормони – естрогени.

Проблемите, възникващи пред жената през тази фаза от климактериума, са свързани главно с нарушения в менструалния цикъл. Отделянето от яйчниците само на естрогени предизвиква силно и неправилно разрастване на маточната лигавица (ендометриум). Най-често след забавяне на очакваната менструация настъпва обилно и продължително маточно кръвотечение. Това са т. нар. функционални маточни кръвотечения, дължащи се на неправилна яйчникова дейност. Консултацията с вашия гинеколог е неизбежна. В тази възраст преустановяването на кръвотечението и точното му диагностициране се извършва най-често с кюртаж. След получаването на резултата се провежда профилактично хормонално лечение.

Менопаузата е едногодишният период без менструален цикъл от последното маточно кървене, предизвикано от нормално произведените в яйчниците хормони. Непосредствената причина за приключването на менструалната функция е дълбокото изтощаване на ендокринната функция на яйчниците. Това окончателно бележи и края на възможностите за забременяване. При около половината от жените менопаузата настъпва около 50-ата година.

Коментирай
5 rate up comment 1 rate down comment
emine ( преди 11 години )
Здравейте на 45 години съм цикълът ми продължава 12 дена вече и няма изгледи да спре.Не е обилен но незнам това нормално ли е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28 rate up comment 7 rate down comment
ваня ( преди 11 години )
от две години и половина нямам цикъл, възможна ли е бременност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 0 rate down comment
ВИОЛЕТА ( преди 11 години )
Вече почти две години менстурацията ми идва обилно през един два месеца.Месец март обаче имах не кръв а малко кафяво течение 7-8 дни.Преди една година направих видеозон и ми откриха 4-5 малки миоми.казаха ми да не предприемам нищо и след 12 месеца пак да отида на видеозон.От почти година усещам едно вътрешно неспокойствие на тялото ми т.е.все едно има земетресение вътре в мен.Вълни топли и горещи имам предостатъчно.Настроението ми е добро не изпадам в депресии.въпросите са ми:Нормално ли е това кафяво белязване последният месец?Какво да предприема с миомите?Това земетресение вътре в мен нормално ли е за жена в предменупауза?Общото ми здравословно състояние е добро.БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!! С ГОЛЯМО УВАЖЕНИЕ-ВИОЛЕТА КАРАМИТЕВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 7 rate down comment
Татяна ( преди 11 години )
От 15 г. съм със спирала. Винаги съм имала редовен цикъл, но този месец след нормалния цикъл, получих леко кървене на 10-13 ден за около четира дни. Сега трябва да ми дойде редовната менструация, но закъснява с около 5 дни. Кажете ми каква до правя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
лекар ( преди 11 години )
Уважаема Дима,трябва да се обърнете към АГ-специалист. Употребата на противозачатъчни хапчета води до т.нар. псевдоменструация, т.е. изкуствено менструално кръвотечение, което не е предизвикано от отделяне на яйцеклетка. То и затова тези хапчета се наричат противозачатъчни. Не се е появила менструация след спирането на хапчетата просто защото вашият организъм естествено е спрял да отделя яйцеклетки. Вероятно е от възрастта и хормоналната намеса. На тази възраст може да забременеете само in vitro с донорска яйцеклетка и изкуствено хормонално поддържане на бременността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
МАРИЯ ( преди 11 години )
От 5 месеца ми спря менструацията и получих болки в ходилата, в китките на ръцете и в коленете. Дали липсата на менструация е причина? Какви препарати мога да взема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Дима ( преди 11 години )
От 10-15 години използвам противозачатъчни хапчета и менстръацията ми е била винаги нормална. В момента имам желание да забременея и спрях хапчетата, спя и мензиса. Започнах отново приема на хапчета и отново имам нормално месечно кръвотечение. Имам ли някакъв шанс да забременея в това положение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Софи ( преди 11 години )
То какво да се добави! Трябва да се напи6е наново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар