Тя, звездата

Жените внасяме хармония в живота

17.09.2007г. / 12 32ч.
Джадала Мария
Жените внасяме хармония в живота

Галина Нифору е от малцината истински ценители на виното у нас – това личи ярко и от интервюто, което тя бе така любезна да даде специално за Az-jenata.bg.
Галина работи във Винимпекс, има богат поглед върху родните и чужди вина и винопроизводители и с любов разказва за своята професия и страст – виното.

За каква професия мечтаехте като дете?
Като много малка не съм мечтала за традиционните балерина, учителка, лекарка, все професии, силно привличащи малките момиченца. Моята страст беше... циркът!!!
Нищо общо със сегашната ми професия, освен може би рискът, който понякога трябва да се поеме и в цирковото изкуство и в маркетинга на вината, с което сега се занимавам. Като тийнейджърка исках да работя като екскурзовод на морето – имах нужда да общувам с нови хора и култури... което по-късно се изрази в научаването на 5 езика и 12 годишното ми пребиваване в различни страни – Австрия, Франция, САЩ, Гърция...

Какви са професионалните ви амбиции днес?
Много са! Работя във фирма, която се развива с невероятни мащаби не само за българската винарска промишленост, но и в световен мащаб – Белведере България, част от френския консорциум Белведере.
Тъй като се занимавам с две доста различни неща във фирмата, професионалните ми амбиции бих класифицирала така: създаване на винен бранд, който би се превърнал, ако не в глобален, то поне в регионален, имайки пред вид колко трудно се създава такъв бранд във винарската промишленост, много по-различно е при спиртните напитки...
От друга страна се занимавам с вноса и налагането на изключителни вина на БГ винен пазар – ще изброя някои от вината в портфолиото на WINE.BG – Premier Grand Cru Classe Bordeaux– Chateau Lafite Rothschild, Chateau Latour, Chateau d’Yquem, Chateau Margaux и пр., бургундските елексири, вината на Cote de Rhone, Chateauneuf de Pape, Alsace, едни от най-добрите вина на новия свят – САЩ, Австралия, Чили, Аржентина и не на последно място – Колекцията на Мишел Ролан – най-известният енолог в наши дни, на когото сме изключителни представители.
Бих искала българският консуматор да прегърне световната винена и гурме култура и да се впусне в едно вълнуващо приключение, в което ще открие един магичен свят – светът на големите вина!

Занимавате се с вино – какви са предизвикателствата в ежедневието Ви?
Нищо по-различно от предизвикателствата, на които са подложени всички професионалисти в България и в частност тези, които са работили в чужбина. Какво искам да кажа: нещата в България стават на моменти малко по-бавно, отколкото би ми се искало, като спънките идват от липсата на мотивация за огромна част от българското население. В Америка научих добър урок, гледай позитивно на живота, върши си работата с удоволствие, дори когато е рутинна и резултатите сами ще дойдат. Също така ме удивлява нежеланието на много хора да са в крак с новостите, независимо за каква професия става въпрос. Светът в наши дни се развива толкова бързо, че ако искаме да не изоставаме, трябва да полагаме много усилия за това.

Виното елитно питие ли е? Ако да – кое го прави такова?
Елитни са някои от вината – Големите вина на Бордо, Бургундия, Champagne, Пиемонт и Тоскана в Италия, отделни вина от Новия свят също и пиейки тези вина, имаме възможност да се приобщим към един друг свят, към който малцина имат достъп. Това са митични вина, като голяма част от тях имах удоволствието да опитам в Бордо през юни на Винекспо!
Да не навлизам в статистиката, но повече от 70% от вината в световен мащаб са под 5 долара, така че трудно можем да говорим за виното като елитна напитка, а и не трябва. Да не забравяме, че новите консуматори, които ще наследят тази култура са много по-силно атакувани от други брандове в сектор “Водка” например и така младото поколение се отдръпва от напитката вино, като начин да се разграничи от родителите си. Първи пострадаха французите, с невероятно трудната си система за разпознаване на едно вино чрез етикета му, като френските маркетолози бият камбана за помощ. Въвежда се изучаване на виното, в училище, като част от културата на Франция. Може би трябва да се замислим и ние като нация, тъй като българският тийнейджър е атакуван по същия начин от големите спиртни брандове.
Виното присъства в културата на Европа от хилядолетия, то е свързано с най-щастливите, но и трагични моменти от човешкия живот, носител е на емоция, която нито една друга напитка не е способна да даде.

Има ли мода при вината?
Да, има. Сега на мода са плодовите, не много танинови вина, лесни за консумация и подходящи за един по-здравословен начин на хранене. Говоря пак, имайки пред вид масовите вина. Това не се отнася за класиката, която за това е и класика, именно защото не се поддава на никакви модни тенденции.

А променят ли се винените предпочитания на българина и как?
За наше щастие българинът започва да цени все повече хубавите вина, това показват статистиките, увеличава се консумацията на вина от по-високите ценови сегменти. Причина е и подобреното материално състояние на една голяма част от населението, развитието на ресторантьорството също играе роля за това. Разбира се много голяма част от хората все още се ръководят единствено от цената. Количеството при тях е по-важно от качеството и те трудно ще се отърсят от навика от миналото, че виното е нещо евтино и така трябва да остане. Голяма вреда нанася също и производството на домашни вина, които в 90% са далеч от качеството, което трябва да има едно дори евтино вино.
Проблемът отново е в манталитета на българина, разбиращ от всичко и можещ всичко. ...”Аз си поправям сам колата, та едно вино ли не мога да направя!”- А виното е една сериозна материя и наука ... нека я оставим в ръцете на специалистите!

Ваши любими вина са ...?
Да, неминуемо се стига и до този въпрос. Нямам любимо вино, в даден период се пристрастявам към даден тип вино, сега например (в тази жега навън) пия Асиртико от остров Санторини, Гърция, местен сорт, невероятно свеж, същевременно с много добра плътност, характерен минерален вкус, идващ от тероара на острова – вулканични почви. Напоследък съм голям почитател и на десертните вина, които в България странно защо не са на почит. Препоръчвам на всички ценители и любопитни консуматори да ни посетят в новия магазин на WINE.BG, на площад “Народно събрание”4 и да споделят с нас наистина редки за българския пазар вина.

А най-екзотичното и любопитно вино, което сте пила?
Най-пресен спомен имам от Винекспо в Бордо, където имах щастието да присъствам на една винена вечеря в ресторант с 2 звезди Мишлен, и където опитах едно испанско вино от областта Приорат( до Барселона) – Mas d’En Gil 2001 Coma Vella – оценено с 94 точки от Роберт Паркър. Това е съответното вино на френските Grand Cru Classe. Много плътно вино, отлежавало 12 месеца в нови френски барици, с нотки на опушено, дивеч, ликорис и горски плодове. Изключително богато вино, с голям потенциал на отлежаване.

Имала ли сте трудни моменти, произхождащи от това, че сте жена или напротив, това Ви помага в професионален план?
По професия съм енолог, след което съм специализирала Wine Marketing & Management MBA, INSEEC- Bordeaux International Wine Institute.
В БЪлгария, а и по света много голяма част от енолозите са жени, а що се отнася до маркетинга, там определено жените са мнозинство, така че нямам проблеми с това.


Геройство ли е да си жена в днешно време?
Зависи от гледната точка, от потребностите, които имаме и от възможностите, които ни се предоставят, за да ги удовлетворим. Една жена според мен не би се чувствала добре, ако не е майка, но това не е достатъчно, поне за мен. Светът е пълен с толкова много предизвикателства, които чакат да бъдат открити. Това е моята житейска позиция, водена съм от любопитството, както в професионален, така и в личен план.

За какво мечтаете?
Освен, че искам здраве за моето семейство и приятели, мечтите ми се въртят все около виното. Сега ни предстои откриване на новото за групата Шато Катерина, искам вината му да се наложат не само на българския пазар, където имаха вече своята премиера на Винария 2007, но и на международния.

Какво послание бихте отправили към българките?
Бъдете горди, че сте жени, бъдете мили към вашите близки, приятели и колеги, защото това като че ли липсва в сегашното българско общество. Жените сме тези, които внасяме хармония в живота и учим децата си на това. Бъдете същевременно взискателни, отстоявайте позициите си, защото го заслужавате.

Любим цвят? Песен? Вкус? Място?
В зависимост от сезона – през лятото бял и по-весели и искрящи тонове.
Песен – обичам много Ал Жеро, Moonlight theme – например.
Вкусът на шоколадово суфле, току що приготвено!
Място – Франция! Обожавам я!

Любима рецепта? Нещо, което готвите с удоволствие за семейството и приятелите си?
Нещо много просто и лесно за изпълнение – връщам се от Гърция, а и сезонът е подходящ – ципура на скара, след което се изчиства от костите и се полива със сос от зехтин ( внимание, трябва да е първокачествен), лимон и риган. Към това едно изстудено бяло вино, защо не един Сакар – Sovignon blanc& Red Misket.
Наздраве!

Коментирай