Семейство

Невидимите приятели на децата

09.10.2007г. / 09 12ч.
Вергиния Генова
Невидимите приятели на децата

“Роро, къде си, Роро?”
Всички си спомняме българския филм – История с куче, без куче – и малката Соня, която водеше навсякъде своя невидим Роро. Защото имаше нужда от него и защото той беше нейното цветно прозорче.
Всеки има нужда от такова цветно прозорче. Особено децата.

Когато оставите детето си само в стаята и то се отнася в своя свят, може да го чуете как си говори само или как много сериозно обяснява нещо на своите плюшени играчки, а понякога и на невидими приятели.

Въображаемите приятели най-много стресират родителите. Те се паникьосват и започват да се чудят дали е необходимо да водят детето си на психолог или да му обръщат повече внимание.

Според психолозите въображаемите приятели не са опасни. Те обикновено се появяват между втората и третата година на детето и се запиляват нанякъде когато то тръгне на училище. Около 2/3 от децата си имат по някого. По-често въображаемите приятели навестяват децата, които нямат братчета и сестричета, които по някаква причина се чувстват сами, неразбрани и отхвърлени. Това е симптом върху който родителите трябва да се замислят, и най-вече по отношение на това дали те обръщат достатъчно внимание на своя малък наследник.

Според Карен Майорс, психолог към Institute of Education в Лондон, нереалният приятел не е сигнал за тревога, а по-скоро за по-богато въображение у детето.

Хлапетата, които имат такива приятели може да са по-свити от другите, но това далеч не означава, че те имат проблеми с връстниците си. Въображаемият приятел повишава самочувствието на детето и го прави по-сигурно.

Невидимият може да поема вината от белите, които детето е извършило и да бъде оправданието, което то търси, за да откаже да изяде храната си, или да отидат на разходка в парка.

Понякога невидимият приятел е не само другар в игрите и белите, но и закрилник. Детето казва на другарчето си, с което е в конфликт в момента: Ще кажа на моя приятел да те набие. И това може да изглежда достатъчно страшно, за да го остави на мира. Обикновено момченцата си избират по-възрастни въображаеми приятели. Идеален пример за такъв е Карлсон, който живее на покрива. Той е достатъчно близко до детето, може да го повика винаги, когато пожелае, но когато не е наоколо, то може да страда. Момиченцата си харесват по-малки приятелчета, за които да се грижат.

Понякога липсата на другарче в игрите – братче, сестриче или домашен любимец се замества именно от такъв въображаем другар.

Особено в миналото, когато децата не са били затрупани от толкова и най-разнообразни играчки, е трябвало да впрегнат цялото си налично въображение, за да се забавляват.

Въображаемите приятели развиват въображението на детето, но са и признак за това, че то се чувства самотно и неразбрано. Ако му обръщате повече внимание и ако му намерите приятели за игра, въображаемите приятели ще бъдат забравени по-бързо. Но ако вече то си е измислило такъв приятел, помолете го да ви разказва за него и слушайте с интерес. Със сигурност така ще изградите една силна връзка на доверие между вас, а и ще научите много за своето дете: от какво се страхува, какво го притеснява, какви желания има, какво обича и т. н. неща, които досега не сте намерили време и начин да разберете.

Може би въображаемият приятел ще бъде именно този, който ще ви заведе по-близо до вашето дете и ще ви направи услуга за цял живот.

Децата и тъмното

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Имах много въображае ( преди 11 години )
Наистина, имах много измислени приятели (когато бях 3-ти клас). Странното беше, че бяха не какви други, а... Небостъргачи. Да, небостъргачи - любимите ми играчки. Често бяхме на приключения в "град Нищо". Небостъргачите бяха два - еднакви. Можеха да се превръщат на хора и бяха феи. Аз също бях "фея" - на минералите. Имаше и един приятел, казваше се 13. Винаги съм смятала, че това число носи добър късмет. В четвърти клас се появиха Вулкана и Лава - две огнени феи - близначки. Те винаги бяха на моя страна и упорито твърдях, че имаме магическа връзка. Те твърдяха, че ще отмъстят на всеки, който ме дразни (но вече "порастнаха"). Та веднъж на една детска площадка се спречках с едно дете и му казах, че ще кажа на приятелките ми да го набият. То се уплаши и гледаше да не ми се мярка пред очите :) . Сега съм в 5-ти клас и завързах много нови приятелства. За небостъргачите, 13 и близначките просто не оставаше време. Сега по-рядко си играя с тях... Но не съм ги забравила!В детската, когато бях на 5, имах си Жабата - Феичка, която гасеше всякакви пожари, и Жената - вулкан (нещо като първичен образ на Вулкана).Родителите ми ме наричаха луда, когато бях в 3-ти клас, но за жабата и вулкана не им казах.Имам още много въображаеми приятели-милиард. Те се смаляват колкото частици на глина и стоят в кристала на 13 в своите стаички! С плюшените играчки се познавах от тригодишна.Имах много въобр. пр. и все още имам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Грета ( преди 11 години )
Аз съм на 12 и още имам въображаем приятел-робот, който даже наскоро си осинови драконче на име Хони. Много се притеснявах да не съм полудяла и дали ще трябва да ходя на психиатър, но сега съм по-спокойна и някак притеснена, защото всичко е напълно вярно. Наистина често се чувствам много самотно, неразбрана и да си призная пиша 5/6 приказки от около месец/два и почти съм ги довършила. Може би трябва да си говоря повече с приятелите си и да си намеря нови, но важното е че не съм полудяла. Имам Соник от 5 годишна, може и по-малка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 45 rate down comment
Betty ( преди 11 години )
Доста стряскаща беше за мен появата на въображаемия приятел на сина ми. При нас той се появи след като ни изписаха от яслата и остана в къщи, поради проблема с детските градини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1089 rate up comment 0 rate down comment
stefani ( преди 11 години )
Когато съм била на около2-3години съм имала въображаема прятелка на име Минчето.Тя е имала две деца.Имаше черна коса,дълга до раменете.Мама,много се е притесниавала.Минчето веднъж си беше шчупила кракът. Но после и поникна нов.Когато съм тръгнала на училище съм забравила за всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44 rate up comment 77 rate down comment
magic ( преди 11 години )
Благодаря Ви за тази статия! Много е ценна. Ние бяхме малко притеснени, защото моята 2,5 годишна дъщеря си има въображаем приятел "Джони", който си играе с нея в яслата и тя разказва, че е на 5 годинки (а няма такова дете там, нито е възможно да е на 5 годинки). Според статията няма за какво да се притесняваме, а сигурно детето се чувства самотно в яслата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар