Здраве и красота

Опасен ли е аутизмът?

23.10.2007г. / 09 11ч.
Вергиния Генова
Опасен ли е аутизмът?

Лекарите определят аутизма като състояние, дължащо се на неправилно мозъчно развитие, като тази аномалия е по-често срещана при момчетата, отколкото при момичетата.

Според най-новите изследвания е установено, че наистина аутизмът е генетично заболяване, но не както се е смятало преди, че се дължи на натрупване на геномни мутации в рода, а по-скоро на нови мутации, настъпили при родителите. Ако у един от двамата родители има мутирал ген, у детето се проявява липсата му и то е обречено да живее само с гена, предаден му от другия родител. Тези гени произвеждат определен вид протеини и когато конкретният ген липсва, тогава се синтезира по-малко от въпросния протеин. Мутациите може да са предизвикани от химикали, лъчения и според учените ситуацията е подобна на раковите заболявания.

Но с аутизъм се оцелява. Аутистите не са антисоциални типове, те са по-скоро асоциални, вглъбени в себе си, с крехка и ранима душевност, както и слаба познавателна способност. Понякога те се държат все едно околните не съществуват, не гледат хората в очите, не участват в разговори, не откликват на повикване. Но въпреки това интелектуалните им способности не са увредени, а разграничаването им на цветовете и запаметяването са свръхразвити.

Определено децата аутисти се нуждаят от по-специални грижи и от по-специални занимания от страна на квалифицирани психолози и педагози, но те могат успешно да бъдат интегрирани в обществото и да развиват своите умения и таланти.

България може да бъде страна, която да даде шанс на различните. В днешно време в помощ на родители, чийто деца страдат от това заболяване се създават все повече специализирани кабинети. Децата аутисти, макар и по-различни от другите са преди всичко Деца, които се нуждаят от грижи и внимание. Само защото не по своя вина, те са родени различни, не би било хуманно и ние като общество да ги изолираме допълнително. Те могат да живеят в семейна среда и обществото би трябвало да им окаже подкрепа, на тях, на техните родители, така че те заедно да се справят с това житейско предизвикателство.

Вглеждайки се и опитвайки се да разберем техния по-пъстър свят, може би има на какво да се научим и ние – на повече търпение и повече отзивчивост.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
двойникът ( преди 10 години )
Диагнозата може да бъде поставена в клиниките Св. Никола или св. Наум . Интересно ми е , кой е авторът на статията и откъде почерпи информацията , която ни споделя ? Аутистите , както са асоциални , така могат да станат и антисоциални заради усещането за враждебност на заобикалящия свят (която може съвсем да не е реална) и в отговор на това .... За интелекта ....Има аутисти със запазен и даже висок интелект , има и такива с тежка умствена изостаналост . Грешка е да се твърди ,че "..интелектуалните им способности не са увредени .."Благодаря за тези думи : "Те могат да живеят в семейна среда и обществото би трябвало да им окаже подкрепа, на тях, на техните родители, така че те заедно да се справят с това житейско предизвикателство."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 11 rate down comment
Даниела ( преди 11 години )
тази тема не ми е чужда и искам да попитам освен в София,къде другаде в България можем да получим диагноза за това състояние и дали гарантира 100%сигурност в диагнозата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9 rate up comment 7 rate down comment
От редакцията ( преди 11 години )
Наскоро публикувахме информация за конференция, може би тази жена да може да ви отговори нещо:Мина Ламбовски Дневен център за деца с аутизъм и специални образователни потребности Тацитустел. 0887/206 206e-mail: mina.eneva***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време