Писна ми

Да се застъпим за Гранд-хотел “България”

08.11.2007г. / 13 11ч.
Аз жената
Да се застъпим за Гранд-хотел “България”

Електронното списание “Аз жената” подкрепя петицията, публикувана на bgpetition.com от Инициативен комитет на Гражданско движение за опазване паметниците на културата в България

Гражданска петиция срещу посегателството над Гранд-хотел и концертна зала “България”, София, за спасяване на съществуващия комплекс от Гранд хотел, ресторант, сладкарница и концертна зала “България” на бул. “Цар “Освободител” № 4 в София от осъществяване на инвестиционното намерение на БТДС за надстрояването и превръщането му в комплекс “Гранд България”

Уважаеми Дами и Господа,
През последните години София загуби редица паметници на културата. Причините – не паднали бомби, а безпринципно и комерсиално поведение на съгласувателните институции. Загубихме Старата община, къщата на Мушанов, на Георгов, на Швамберг, част от Античния театър и много други. Сега обаче се посяга към една от емблематичните сгради на София от периода на Модернизма - Комплекс “България”. Ако в София има запазен ансамбъл от представителни исторически сгради - това е бул. “Цар Освободител”. Точно там “БТ Девелопмънт сървисиз” възнамерява да изгради нов комплекс от търговски обекти, офиси и апартаменти без респект към съществуващия паметник на културата от национално значение.
Комплексът на Гранд-хотел с концертна зала “България” и вътрешната градина е изграден след конкурс от 1932 г. за доходна сграда на Чиновническото застрахователно дружество, заемаща ъгъла на бул. “Цар Освободител” и ул. “Г. Бенковски”. Проектът на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов печели първа премия, защото успява не само да удовлетвори най-точно функционалната програма на един парцел с твърде сложна конфигурация, но съчетава най-сполучливо и майсторски новата сграда със съществуващия сецесионов шедьовър на Чиновническото застрахователно дружество по проект на корифеите на родната архитектура Георги Фингов, Никола Юруков и Димо Ничев. Куполът на това здание отдавна се е превърнал в знаков елемент от силуета на историческия център на София. Новопредлаганият “Гранд България” (всъщност без хотел, а с търговска, офис- и жилищна функция) от арх. Павел Иванов, се стреми да засенчи по детайл съседната сграда, да надскочи и смачка нейния символен купол като надхвърля драстично височината на съществуващата застройка.
Това вопиющо пренебрежение към миналото и даденостите на средата (ансамбловост, височина, силует по бул. “Цар Освободител”, атмосфера и художествен стил, архитектурен детайл) е характерно за властващата днес парвенющина, която не се свени да лъже нагло, че ще запази естетиката на Гранд-хотел “България”, като я модернизира и адаптира към стила на съвременния град. Обещанията за реставрация на автентичния образ са откровена манипулация. Един знаков комплекс, чиято сладкарница и концертна зала са били винаги фокус на столичния елит, един паметник на културата от национално значение ще бъде разрушен, за да се изгради на негово място по-голям търговски и офис център.
Търговците отдавна се разпореждат в храма на културните паметници у нас.
При такава крещяща липса на разбиране за стила на модернизма, за приемственост и за съвременност, каквито демонстрира проектът “Гранд България”, и при перспективата откровен кич да доминира физически и духовно над булевард “Цар Освободител”, ние се противопоставяме единодушно на описаното инвестиционно намерение и задаваме следните въпроси:
Съгласуван ли е проектът “Гранд България” от Националния институт за паметници на културата преди Българската агенция за инвестиции да вземе решение да му даде сертификат за Инвеститор Първи Клас ?
Съгласувана ли е идеята за “Гранд България” от Националния институт за паметници на културата преди да се разгласява в медиите ?
Ще допусне ли Главният архитект на София това непрофесионално архитектурно решение в историческия център на града в нарушение на нормативите и методологията за опазване на паметниците на културата?!

Уважаеми съграждани,
Да спрем реализацията на този кощунствен замисъл!
Да спрем вандалското посегателство върху паметниците на културата в България!
Да спасим архитектурата на Гранд-хотел и Концертна зала “България” на бул. “Цар Освободител” в София!
Тук можете да подпишете петицията

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Здравко ( преди 11 години )
До К. Иванова : Явно нямате професионален поглед, защото това което веднага се вижда, е гавра с едно емблематично архитектурно наследство на България. Виждат се и добре познатите и любими на родните мутри кичозни кула и някакви безсмислени флинтифлюшки над корниза. И не е само това... Надстроена е с 3-4 етажа и се е сдобила с нагло извисяващ се купол, засенчващ този на близката стара сграда. Това е мерзък опит за обезобразяване на една историческа за родната ни архитектура сграда! Ремонт, реставрация - ДА! Но това, ако допуснем да се реализира, ще бъде поредният парвенюшки кич. Изобщо - що за хора са дали за ползване на мафиотите от Мултигруп тази сграда, която, ако бяхме нормална страна, щеше да бъде един от еталоните в учебниците по архитектура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
К ( преди 11 години )
Какво "спасяваме"? От години зала България е в ужасно състояние. Най накрая се намира някой, който да вложи пари във възстановяването й. И ние правим подписка срещу него. Някой да е видял проекта? Да е обърнал внимание върху факта, че фасадата енапълно запазена? Че сладкарницата е запазена? Или не става въпрос за разрущаване, а само за замяна на хотелски стаи с офиси и апартаменти?Изведнъж сме загрижени за "непрофесионалното архитектурно решение"? Може би защото решихме изключително професионално проблема със сградите - убийци, всякакъв вид надстойки, и паркинги в новостроящите се сгради?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Аля ( преди 11 години )
Защо не вкючите в този апел и всички сгради паметници на културата, които изглеждат безобразно, със скрити от рекламни материали фасади, кои са техни собственици и защо никой не им обръща внимание. Поемете такава инициатива, тя вече няма да звучи преднамерено и може да бъде подкрепена от много хора. Какво стана, когато подобна сграда уби две млади момичета? Къде бяхте тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар