Здраве и красота

Грижа за измръзнали ръце

07.01.2008г. / 09 22ч.
Аз жената
Грижа за измръзнали ръце

Студената зима, която изведнъж ни залюля в бялата си прегръдка може да нанесе големи вреди на здравето и красотата на онези, които я подценяват.

Минусовите температури могат да доведат до измръзване на крайниците. Дори и съвестно да сме се подготвили за зимата, дългото разравяне на автомобила от под снега или мръзненето на спирките ще се отрази пагубно на откритите части на тялото ни. Даже и да слагаме ръкавици, след дълъг престой навън, ръцете ни може да се зачервят или да посинеят от студ. Освен, че може да настинем, измръзването поврежда и красотата ни. Ако се разминем с по-голямата злина – болестта, то трябва да сме щастливи и доволни, че можем да се отдадем само на грижа за красотата.

Ето няколко приятни начина, с подръчни средства и стари изпитани рецепти, да излекуваме загрубялата и почервеняла кожа на ръцете си и то в напълно домашна обстановка, докато приготвяме обяда или вечерята.

1. Може да не бързаме да изхвърляме веднага водата, в която сме варили картофите. Тя ще ни е необходима за една бърза възстановяваща процедура на изпръхналите ни от студ ръце. Просто трябва да поставим ръцете си в топлата вода и да ги подържим няколко минути – ще им се отрази добре.

2. Добре ще се почувстват и ако им направим баня от отвара с целина (една връзка, нарязана на дребно на литър вода се вари половин час).

3. Най-лесният и бърз начин е като редуваме бани на ръцете по 15 минути първо с топла и после със студена вода.

За да не се налагат всички тези процедури, най-добре е, доколкото зависи от нас, да внимаваме с излагането на студ. Да спазваме прости правила като:
Никога да не излизаме с мокри ръце на студа (още по-малко с мокра коса).

Никога да не излизаме навън, без да намажем с крем ръцете си.

Никога да не излизаме в студа с незащитени крайници. Ръкавиците, особено вълнените, ще са наш пръв приятел в студеното време.

Ако добре се подготвим за студа, ще можем да се радваме само на приятните зимни преживявания.

Едно малко в студа...

Коментирай