Майчинство

Правилните обувки са най-добрата профилактика

02.12.2003г. / 00 00ч.
Аз жената
Правилните обувки са най-добрата профилактика

Завърши кампанията за безплатни ортопедични прегледи, реализирана по инициатива на “Колев и Колев” със съдействието на Университетска специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” – Горна баня, както и на частни ортопедични кабинети. За два месеца експертни медицински екипи прегледаха за плоскостъпие 1364 деца на възраст между 4 и 6 години в 21 софийски детски градини. Анализът на резултатите показва, че над 50% от българските деца са плоскостъпи. Всяко второ дете в България расте застрашено от деформация на краката, която затруднява нормалния начин на живот и предизвиква редица неудобства. “Колев и Колев” насочи усилията си към възпитаниците на детските градини, защото те са във възрастта, когато физиологичното плоскостъпие може да се коригира най-активно с профилактика.

Решението?
Всички деца се раждат плоскостъпи, макар и в различна степен. В обичайния случай сводът на ходилото се оформя през първите години след прохождането. Това означава, че преходът от плоското стъпало към нормалната анатомична форма на ходилото е естествен процес за човешкия организъм. Т. е., докато крачето расте, то може да се променя. Ако обувката държи крака в правилната позиция, деформацията може да се коригира напълно. Колкото по-рано се започне профилактиката, толкова по-кратко време е необходимо за полезната промяна.

Физиологичното плоскостъпие е здравен проблем в детската възраст, който може да бъде избегнат и профилактиран с носене на подходящи обувки и правилен начин на отглеждане. Обувките са един от основните фактори при оформяне на ходилото, затова е много важно да се разпознават качествените модели, които отговарят на ортопедичните изисквания и са изработени изцяло от естествени материали.

Знаете ли че?
След прохождането децата трябва да се обуват с подходящи за възрастта и сезона обувки и сандали, които поддържат нормалната форма на ходилата.
Ако обувките се изкривяват бързо, трябва да се подменят с нови. Те вече не изпълняват основната си функция, а направо вредят, като държат ходилото в неправилно положение, дори когато то не е натоварено (докато детето седи и играе).
Носенето на чужди обувки е груба грешка – те са вече меки и вероятно изкривени.
Ходенето на пръсти в ранна възраст е много полезно, защото спомага за изграждането на мускулите на ходилата. Затова обувките трябва да бъдат с еластични подметки в предната част на стъпалото.
През първите 3-4 години след прохождането ходилата удвояват своя размер – израстват с около 12 см. До крайното оформяне на ходилото остават 6-7 см.

Коментирай